Foto: Dz. Sirsone

Bērzu sulas varētu sākt tecināt pēc apmēram divām nedēļām 0

Ja sinoptiķu prognozes par laika apstākļiem turpmāk apstiprināsies un gaisa temperatūra krasi nepazemināsies, pēc apmēram divām nedēļām varētu sākt tecināt bērzu sulas, atzina aptaujātie bērzu sulu pārstrādes uzņēmumu pārstāvji.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Kokteilis
3 visbīstamākās zodiaka zīmju pārstāves, kas bez sirdsapziņas pārmetumiem var atņemt citas vīrieti
Veselam
Liekie kilogrami neatkāpjas ne pa kam? 4 pazīmes, ka jūsu vielmaiņa nedarbojas pareizi
Lasīt citas ziņas

Bērzu sulu pārstrādes uzņēmuma “Sula” vadītājs Linards Liberts sacīja, ka kļavu sulas šogad ir sāka tecināt jau no februāra vidus, kas ir izteikti agrāk nekā citus gadus. Patlaban Ikšķiles pusē tās tekot aumaļām, pateicoties siltajiem laika apstākļiem. Lai arī bērzu sulas parasti sāk iegūt marta beigās, aprīļa sākumā, šogad tās varētu būt pieejamas jau pēc divām nedēļām. “Bērzu sulas vēl netek, domāju, ka tās jāgaida vēl divas nedēļas,” viņš sprieda.

Pēc Liberta teiktā, bērzu un arī kļavu sulu cenām šogad ir tendence saglabāties iepriekšējo gadu līmenī. “Pirmās sulas parasti ir dārgākas, un kļavu sulas allaž maksā vairāk nekā bērzu sulas, taču visumā to cenām ir tendence saglabāties iepriekšējo gadu līmenī,” viņš sprieda, piebilstot, ka patlaban tirdzniecībā pieejamās kļavu sulas maksā no eiro līdz diviem eiro litrā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Smiltenes novada uzņēmuma “Kainaiži” (zīmols “Birzī”) īpašnieks Ervins Labanovskis apstiprināja, ka kļavu sulas šogad sāka tecēt agrāk nekā ierasts, taču līdzīgi bijis arī pirms diviem gadiem, kad iestājās agrs pavasaris un gaisa temperatūra paaugstinājās virs nulles atzīmes.

Labanovskis pieļāva, ka bērzu sulas varētu sākt iegūt pēc divām nedēļām, ja vien laika apstākļi nemainīsies. Parasti bērzu sulas iegūst aprīlī, taču to ieguves laiks var svārstīties no marta vidus līdz pat maijam.

“Kainaiži” īpašnieks nevarēja nokomentēt kļavu sulu cenu tendences Latvijā kopumā, bet norādīja, ka “Kainaižos” cenas saglabājušās iepriekšējā gada līmenī. “Mums cenas nav mainījušās. Neliels sadārdzinājums mums ražošanā ir bijis, bet cenu neesam mainījuši,” teica Labanovskis.

Informācija “Firmas.lv” liecina, ka “Kainaiži” ir reģistrēti 2012.gadā un nodarbojas ar augļu un dārzeņu sulu, kā arī bezalkoholisko dzērienu ražošanu. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Labanovskis. “Kainaiži” 2017.gadā strādāja ar 36 727eiro apgrozījumu un 8260 eiro peļņu.

Savukārt “Sula” dibināts 2011.gada martā un nodarbojas ar bērzu sulu, vīnu, dzirkstošo vīnu un bērzu sulas sīrupu ražošanu un tirdzniecību. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Jānis Liberts, un tās pamatkapitāls ir 2846 eiro. “Sulas” apgrozījums 2017.gadā bija 67 475 eiro un kompānija strādāja ar 1829 eiro zaudējumiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.