Likumu ievēro nepilnīgi 0

Foto: Didzis Staris, apstrāde: Claudio Yurdadon

Tomēr līdz šim veiktā izpēte rāda, ka noteikumi netiek pilnībā ievēroti. Piemēram, 2013.gadā veiktajā “Latvijas Faktu” un biedrības “Dzīve bez glutēna” pētījumā noskaidrots, ka tikai mazāk kā puse – 45% – izglītības iestāžu ēdinātāju bērniem ar celiakijas diagnozi atbilstošu ēdināšanu nodrošina pilnā apjomā, iepērkot bezglutēna produktus, ar kuriem aizstāt glutēnu saturošās sastāvdaļas. Liela daļa ēdinātāju (37%) vienkārši cenšas iztikt ar jau pieejamajiem bezglutēna produktiem, tādā veidā samazinot bērnu pārtikā esošo uzturvielu dažādību, vai arī speciālo ēdināšanu nenodrošina vispār (17% gadījumu). Šajā pētījumā tika aptaujāti skolu ēdinātāji un par ēdināšanu atbildīgās personas.

Savukārt šī gada biedrības “Gluten-Free Experts” pētījumā tika aptaujāti vecāki par ēdināšanu skolās, tajā skaitā 131 respondents ar bērniem, kam nepieciešama īpašā diēta. Šis pētījums par diētiskā ēdiena nodrošināšanu skolās norāda uz līdzīgu situāciju. Tikai aptuveni pusē (56%) gadījumu aptaujāto vecāku apstiprina, ka izglītības iestādes ēdnīca tiešām gan sagādā, gan uz vietas pagatavo pārtiku bez glutēna, bet mazāk kā trešdaļa (~24%) jūtas patiešām pārliecināti par to, ka pagatavotais diētiskais ēdiens ir drošs bērna veselībai.

Vecāki pētījuma ietvaros nepārliecinātību par ēdinātāju likumam atbilstošu rīcību ilustrē ar tādiem piemēriem kā:

“Bērns katru dienu ēd vārītus kartupeļus ar salātiem”,

“Skola gatavo, taču bieži nepārzina atļautos ēdienus un neatļautos”,

“Iestādei “papīri ir kārtībā”, bet dzīve liecina par kaut ko citu, tāpēc bijām spiesti atteikties no ēdināšanas skolā”,

“Tiek piedāvāti diētiskie ēdieni, bet neuzskatu to par normālu, ja viens ēd salātus, citiem priekšā bulkas un šokolādes sieriņi”.

No respondentu atbildēm var secināt, ka bērni ar celiakiju un citām ar uzturu saistītām saslimšanām vēl aizvien atrodas ļoti atšķirīgās situācijās, un tikai daļa ir pasargāti no veselības problēmu saasināšanās neatbilstošas ēdināšanas rezultātā. Celiakijas pacientu atbalsta biedrības „Gluten-Free Experts” vadītāja irina Rubinčika norāda, ka tomēr aizvien biežāk redzamas arī tādas tendences, ka vecāki gan personīgi, gan caur celiakijas pacientu atbalsta biedrību izvēlas aktīvi iesaistīties bērna ēdināšanas uzraudzībā, sadarbojoties ar skolas personālu, ēdinātājiem un arī tādām institūcijām kā Pārtikas un veterinārais dienests, piemēram, daloties informācijā, ejot uz skolas ēdnīcām apskatīt ēdienkartes un pasniegto pārtiku, arī sūdzību veidā, tādējādi nereti panākot ievērojamus uzlabojumus.

Arī Veselam.lv kopā ar veselīgas ēšanas kustības “Aikāgaršo” šefpavāru Normundu Baranovski nesen devās uz trīs Rīgas skolām, lai izpētītu, cik veiksmīgi un likuma normām atbilstoši tajās tiek nodrošinātas ēdienreizes bērniem ar īpašajām diētām. Vairāk par eksperimentu, kā arī bērnu ēdināšanu (gan īpašo, gan parasto) Latvijā un citur pasaulē būs iespējams nākamajos šīs sērijas rakstos.

Ja jums ir pieredze vai ieteikumi, novērojumi par bērnu ēdināšanu skolā, kad nepieciešama īpaša diēta, aicinām ar to dalīties portālā Veselam.lv. Rakstiet portāla redaktorei: [email protected]

Reklāma
Reklāma
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.