Jāņogu želeja man saistās ar vecmāmiņu. Katru gadu šis skaisti sārtais gardums tika rindots pagrabā, lai gada aukstākajos mēnešos tiktu izmantots debesmannas vai ķīseļa pagatavošanai, bet lieliski iederējās arī jebkurā vecmāmiņas ceptajā kūkā vai ruletē. Un galu galā – kas var būt labāks par baltmaizes šķēlīti ar jāņogu želeju un pienu. Mmm!
Saldskāba, želejīga un ļoti universāla. Vecmāmiņas vairs nav, tāpēc šoreiz želeju nolēmu pagatavot pati. Pēc pavisam vienkāršas receptes. Tieši šobrīd ir jāņogu laiks, izmēģini arī tu!
Viss sākas, protams, ar ogu salasīšanu (vai varbūt iegādi).
Nepieciešams arī cukurs – es izmantoju ievārījuma cukuru. Cukura nepieciešams tieši tikpat daudz (pēc svara), cik jāņogu – 1:1.
Ogas nomazgā (tās droši var būt ar visie ķekariem), liek katlā, kārtīgi saspaida, lai ogas izšķīst un izdalās sula.
Katlu ar ogām liek uz plīts un karsē, līdz masa sāk vārīties. Turpina karsēt vēl aptuveni 5 minūtes.
Šajā laikā var veidoties putas, tās nav nepieciešams noņemt. Jārēķinās arī, ka masa palielināsies apjomā. Ja tā sāk “kāpt pāri malām”, jāsamazina karstums.
Nedrīkst piemirst arī par nepārtrauktu maisīšanu.
Kad masa savārījusies, to izkāš caur sietu, ja ir putas, tās noņem. Nokāstajai masai pievieno cukuru – karsē vēl pāris minūtes, kamēr cukurs izkūst un masa kārtīgi burbuļo.
Pēc tam topošo želeju pildīju tīrās, mazās burciņās, uzreiz uzliku vākus un noliku dzesēties. Kad burciņas atdzisušas, novieto glabāšanai pagrabā vai ledusskapī. Ja nevar nociesties, pirmo ver vaļā uzreiz un izbauda.
Lai labi garšo!