![](https://lastatic.ams3.cdn.digitaloceanspaces.com/2022/09/shutterstock_1112040095.jpg)
Neapstrādāta piena tendence un bīstamība 0
Daži sociālo tīklu influenceri veicina ideju, ka neapstrādāts (svaigpiens) piens ir drošāks un veselīgāks par pasterizētu pienu. Veselības influenceri pasludina svaigpienu par “superfood” – pilnvērtīgu uzturvielu avotu, kas bagāts ar probiotikām un fermentiem. Viņi dokumentē savus “attīrīšanās kursus”, kuros dzīvo tikai no svaigpiena veselu nedēļu vai ilgāk.
Eksperti brīdina:
– Svaigpiens satur probiotikas, bet var arī izraisīt nopietnas saslimšanas – tas var saturēt salmonellu, E. coli, kampilobaktērijas un listeriju.
– Īpašu satraukumu rada H5N1 (putnu gripa), kas caur pienu jau ir pārnesta uz cilvēkiem, īpaši uz piena fermu strādniekiem.
Piena produktu nākotne pēc Nielsen IQ datiem:
– Augu piena pārdošanas apjomi pēdējā gada laikā kritušies par 4.4%.
– Svaigpiena plaša atgriešanās diētā nav gaidāma, taču produkti, kas satur svaigpienu, piemēram, artisānu sieri, jogurts un kefīrs, kļūst arvien populārāki.
Lai gan svaigpiena pārdošana ir aizliegta starpštatu tirdzniecībā, dažās ASV pavalstīs tā licencētā tirdzniecība ir atļauta, ievērojot FDA noteikumus. Līdz 20. gadsimtam piens bija pastāvīgs drauds sabiedrības veselībai. 1858. gadā pēc izmeklēšanas par tūkstošiem zīdaiņu nāvēm Ņujorkā laikraksts The New York Times brīdināja, ka nepasterizēts un viltots piens ir drauds, kas kļūst nepanesams civilizētai sabiedrībai.
Laikam ejot, ASV virzījās uz pasterizēta, homogenizēta un ar D vitamīnu bagātināta piena nodrošināšanu visiem. Bija uzskats, ka piena pieejamība padarīs amerikāņus garākus, stiprākus, veselīgākus, slaidākus, formīgākus un kopumā piemērotākus jaunās pasaules vadībai.