Kā piens piedzīvoja negaidītu atdzimšanu? 0

Foto: Evija Trifanova/LETA

ASV sabiedrības uztvere par veselīgu uzturu ilgu laiku tika veidota pēc Lauksaimniecības departamenta 1992. gada pārtikas piramīdas, kas palika nemainīga līdz 2005. gadam. Bažas par taukiem, holesterīnu un cukuru lika pienu ierindot pārtikas piramīdas augšdaļā, iesakot tikai 2–3 porcijas dienā. Tagad piens atkal tiek uzskatīts par vērtīgu uztura avotu, jo amerikāņi pievērš lielāku uzmanību olbaltumvielām un veselīgiem taukiem.

2008. gada pētījums atklāja, ka šokolādes piens sportistiem sniedz līdzvērtīgus vai pat labākus ieguvumus nekā mākslīgie sporta dzērieni, piemēram, Gatorade. Turpmākie pētījumi ir apstiprinājuši līdzīgus rezultātus, palīdzot pienam atkal nostiprināties kā dabīgam uztura spēkstacijai.

Kāpēc augu izcelsmes piena popularitāte krītas?

– Cena – augu piens ir dārgāks nekā govs piens.
– Ultrapārstrāde – daudzi augu piena veidi satur saldinātājus, emulgatorus un stabilizatorus, kas tos padara par ultrapārstrādātiem pārtikas produktiem.
– Patērētāju uzticība – veselīga dzīvesveida piekritēji arvien vairāk izvairās no pārmērīgi apstrādātiem produktiem.

Reklāma
Reklāma
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.