Foto-Ekaterina Kondratova/Shutterstock

Baziliks – pie kādiem ēdieniem to vislabāk lietot un kā saglabāt tā garšu 0

Baziliks piešķir īpašu noti daudziem ēdieniem un arī citām garšvielām. Šo garšaugu var pievienot salātiem, gaļas un zivju zupām, gulašam, maltas gaļas un tomātu ēdieniem, makaroniem un picām.

Reklāma
Reklāma
Pilnīga neveiksme! Eksperti nosaukuši 7 automašīnas, kuras kalpo uz pusi īsāku laiku nekā citas 15
Kokteilis
Valsts policijas šefam Armandam Rukam dienesta romāns: “Es ar šo sievieti dzīvoju kopā!”
Vai Putins ir soļa attālumā, lai zaudētu savu tuvāko draugu un atbalstītāju? Ziemeļkorejas līderis vīlies diktatora rīcībā… 89
Lasīt citas ziņas

Garšaugam raksturīga rūgtena garša un spēcīgs aromāts. Izmanto auga ziedošos stublājus un jaunās lapas (svaigas vai kaltētas, saberztas pulverī). Šim garšaugam ir daudz šķirņu, tas var būt ar zaļām vai violetām lapām, ar baltiem vai rozā ziediem, ar kanēļa, anīsa, citronu vai citu aromātu. Vislabāk lietot svaigu, var arī kaltēt vai saldēt (ziemā aromāts atvērsies un būs gana spēcīgs).

Baziliks, tomāti un mocarella ir trīsvienība, ko var ēst kā svaigu uzkodu un var arī cept, visu saliekot cepamtraukā un pārslakot olīveļļu. Klasikai piederīgs ir arī pesto, kas pagatavots no bazilika, ciedru riekstiem, cietā Parmas siera un olīveļļas. Šis pesto noderēs pie dažādiem vasarīgiem ēdieniem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Izsmalcinātu garšu un vizuālo izskatu var iegūt, pesto gatavojot garšvielu piestā. Virtuves kombains visu zibenīgi sasmalcina līdz nepazīšanai, turklāt saskarē ar metālu baziliks var zaudēt savu krāsu. Roku darbs prasīs vairāk laika, taču ieguldītās pūles att aisnosies.

PADOMI

» Vislabāk garšo svaigs baziliks, bet visvairāk ēterisko eļļu tas satur ziedēšanas laikā.
» Ieteicams saplucināt, nevis griezt ar nazi, jo, saskaroties ar metālu, var zaudēt krāsu.
» Baziliku ēdieniem pievieno gatavošanas beigās, jo karsējot, vārot un cepot ēteriskās eļļas izgaro gaisā un zūd specifiskās garšas un smaržas nianses.
» Pāris bazilika zariņu ieliek augu eļļā vai dabīgajā etiķī un ļauj ievilkties. Lieto ēdienu aromatizēšanai.
» Svaigas bazilika lapas kopā ar citiem zaļumiem (piemēram, pētersīļiem, dillēm) labi garšo salātos ar eļļu, tos var pievienot zupām, mērcēm, likt uz sviestmaizēm.
» Baziliks labi sader ar ķiploku, rozmarīnu un salviju.
» Lai pēc iespējas ilgāk saglabātu svaigu, ietin mitrā salvetē, ieliek polietilēna maisiņā un uzglabā ledusskapī.
» Ziemai baziliku var sagatavot, to sakaltējot un vēlāk uzglabājot hermētiski noslēgtā traukā tumšā, vēsā vietā. Pirms lietošanas to var saberzt pulverī.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.