Garšaugs, kas atgādina par vasaru – baziliks 0
Baziliks piešķir īpašu noti daudziem ēdieniem un arī citām garšvielām. Šo garšaugu var pievienot salātiem, gaļas un zivju zupām, gulašam, maltas gaļas un tomātu ēdieniem, makaroniem un picām.
Bazilikam raksturīga rūgtena garša un spēcīgs aromāts. Izmanto auga ziedošos stublājus un jaunās lapas (svaigas vai kaltētas, saberztas pulverī). Šim garšaugam ir daudz šķirņu, tas var būt ar zaļām vai violetām lapām, ar baltiem vai rozā ziediem, ar kanēļa, anīsa, citronu vai citu aromātu.
Vislabāk lietot svaigu, taču var arī kaltēt vai saldēt. Tagad tikai atliek izņemt no saldētavas, un bazilika aromāts atvērsies un būs gana spēcīgs. Taču lielveikalos baziliku var nopirkt visu gadu. Un tā smarža atgādina par vasaru!
Baziliks, tomāti un mocarella ir trīsvienība, ko var ēst kā svaigu uzkodu un var arī cept, visu saliekot cepamtraukā un pārslakot olīveļļu. Klasikai piederīgs ir arī pesto, kas pagatavots no bazilika, ciedru riekstiem, cietā Parmas siera un olīveļļas. Šis pesto noderēs pie dažādiem vasarīgiem ēdieniem.
Izsmalcinātu garšu un vizuālo izskatu var iegūt, pesto gatavojot garšvielu piestā.Virtuves kombains visu zibenīgi sasmalcina līdz nepazīšanai, turklāt saskarē ar metālu baziliks var zaudēt savu krāsu. Roku darbs prasīs vairāk laika, toties ieguldītās pūles attaisnosies.
Pesto
Sastāvdaļas
• 100 g jeb saišķis bazilika
• 100 g ciedru riekstu
• 100 g cietā siera (Parmas, Monterigo vai cits)
• 50–75 ml olīveļļas (var izmantot arī riekstu eļļu)
Pagatavošana
Baziliku noskalo, viegli nosusina un sasmalcina blenderī vai saberž piestā. Pievieno sarīvētu sieru, viegli apgrauzdētus riekstus un, turpinot blendēt, pakāpeniski pievieno olīveļļu, līdz iegūta viendabīga masa.
Pasniedz ar grauzdētu maizi, sāļiem cepumiem, pastām, picu. Ļoti labi garšo kopā ar svaigi grieztiem tomātiem un mocarellas sieru, arī brī sieru, ravioli un citiem ēdieniem, kam prasās pievienot svaigu zaļumu mērci.
Pesto jābūt nedaudz graudainam. Ja samaļ viendabīgā masā, tas zaudē labās garšas īpašības. Garšas dažādošanai var pielikt arī saberztu ķiploka daiviņu, šķipsniņu sāls un svaigi maltus piparus.
Padomi
• Baziliku ieteicams saplucināt, nevis griezt ar nazi, jo, saskaroties ar metālu, tas var zaudēt krāsu.
• Baziliku ēdieniem pievieno gatavošanas beigās, jo karsējot, vārot un cepot ēteriskās eļļas izgaro gaisā un zūd specifiskās garšas un smaržas nianses.
• Pāris bazilika zariņu ieliek augu eļļā vai dabīgajā etiķī un ļauj ievilkties. Lieto ēdienu aromatizēšanai.
• Svaigas bazilika lapas kopā ar citiem zaļumiem, piemēram, pētersīļiem, dillēm, labi garšo salātos ar eļļu, tos var pievienot zupām, mērcēm, likt uz sviestmaizēm.
• Baziliks labi sader ar ķiploku, rozmarīnu un salviju.
• Lai pēc iespējas ilgāk saglabātu svaigu, ietin mitrā salvetē, ieliek polietilēna maisiņā un uzglabā ledusskapī.