Bazilika sēklas kulinārijā. Miežu maizītes recepte 0
Kā kulinārijā izmanto bazilika (tukmaria) sēklas? Nesen tās iegādājos garšvielu veikaliņā, lieku pie zupām, bet nezinu, kur vēl tās derētu. NADJA IECAVĀ
Bazilika sēklām ir samērā neitrāla, maiga garša, bet apgrauzdētām var just riekstu aromātu un garšu. Tās spēj uzsūkt šķidrumu, palielinoties apmēram 5–7 reizes (gluži kā tapioka). Uzbriedušās kļūst gaiši pelēkas, pārklājas ar želeju.
Bazilika sēklas jau izsenis ir labs diurētisks līdzeklis, organisma tonizētājs, izmērcētas tās palīdz pret aizcietējumiem un hemoroīdiem.
Jau tālā senatnē sēklas izmantoja dažādu piena kokteiļu pagatavošanā. Lai lietotu uzturā svaigā veidā, tās izmērcē, vēl var uzkaisīt maizītei, cepumiem, likt pie dārzeņu ēdieniem. Piedāvājam receptes, kurās bazilika sēklas pievienotas siera cepumiem, kraukšķīgām miežu maizītēm, dārzeņiem, kā arī tradicionālajam dzērienam faloodai.
Miežu maizītes ar baziliku (15 maizītes)
300 g miežu miltu
150 g kviešu miltu
50 g smalko kliju
300 ml piena
4 ēdamkarotes olīveļļas
2 tējkarotes cepamā pulvera
4 ēdamkarotes bazilika sēklu
5 ēdamkarotes ķirbja sēklu
Tējkarote malta koriandra
½ tējkarotes malta kanēļa
Tējkarote sāls
Bļodā sajauc miltus, klijas, garšvielas, bazilika un ķirbju sēkliņas, sāli un cepamo pulveri. Maisījumam pievieno eļļu un ieberž to miltos. Lēnām pielej aukstu pienu un labi izmīca. Ar mitrām rokām veido mandarīna lieluma bumbiņas, uzkaisa bazilika sēkliņas un cep +180 °C karstā cepeškrāsnī aptuveni 30 minūtes. Ļoti aromātiskas un gardas maizītes, kuras var pasniegt pie zupas, ēst kopā ar zaļajiem salātiem vai pārgriezt uz pusēm un iepildīt tajās salātu lapas, tomātu šķēlītes un fetas sieru.