Foto: AFP/SCANPIX

Vai var atkārtoties Černobiļas scenārijs? 153

Daži iepriekšējie uzbrukumi Zaporožijā ir izraisījuši strāvas padeves pārtraukumus. Tehniski tas ir bīstami. Bez jaudas kodolreaktorus nevar atdzesēt, tie var pārkarst un eksplodēt, kā tas notika  Černobiļā. Taču iespēja, ka mūsdienās varētu atkārtoties Černobiļas scenārijs, “būtībā ir nulle”, Kellijs sacīja “Euronews”.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nedēļas nogale četrām zodiaka zīmēm sola lielas problēmas. Kuras ir tās, kam jāuzmanās! 3
Pasaulei vajadzētu atgādināt par šīm briesmām: Krievijā rosina detonēt kodolbumbu, lai liktu “cilvēcei aizdomāties” 85
TESTS. Vai tu esi stulbs? Šis tests ātri tev palīdzēs to noskaidrot
Lasīt citas ziņas

“Černobiļas reaktors pēkšņi tika iedarbināts uz pilnu jaudu, un viss ūdens, kas bija tajā, sekundē pārvērtās par tvaiku un vienkārši saspridzināja šo ēku gabalos,” viņš paskaidroja.

Viņš teica, ka mūsdienās reaktori ir būvēti pēc pilnīgi citiem standartiem.
CITI ŠOBRĪD LASA

“Černobiļā grafīts, kas bija tajā, aizdegās un vairākas dienas atmosfērā plūda radioaktīvi izotopi un pelni, līdz ugunsgrēks tika nodzēsts. Zaporižjas AES šādas uzliesmošanas problēmas nav, tā ir milzīga priekšrocība,” viņš skaidroja, piebilstot, ka mūsdienās reaktori parasti ir iebūvēti masīvā betona un tērauda kupolā, kas paredzēts tvaika sprādziena ierobežošanai un radioaktīvo izotopu noplūdes palēnināšanai vidē.

Iepriekšējo Zaporižjas elektroapgādes pārtraukumu laikā elektroenerģijas piegādi varēja nodrošināt no citiem avotiem, piemēram, netālu esošās ogļu spēkstacijas — Ukrainas lielākās termoelektrostacijas — un dīzeļģeneratoriem. Tas ierobežo bīstamu strāvas padeves pārtraukumu iespējamību.

Arī katrs Zaporižjas reaktors pašlaik ir izslēgts (atšķirībā no Černobiļas, kurā tie darbojās pilnībā).

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.