Maize ir svētība 0
Latgales vīns, alus un sieri
Preiļu novada Pelēču pagastā Kotleru vīna ciemā saimniece Irēna Koleda iekārtojusi mājas vīna ražotni “Kalni”. Pašas audzētās ogas pārtop aveņu un upeņu vīnā, arī marmelādē. Saimniecībā iekārtots jauks dārzs, un pēc nesteidzīgas pastaigas pa to saimniece piedāvā pakavēties pie vīna glāzes. Daugavpils novada kokaudzētavā “Sēlija” saimnieku Mendriķu ģimene audzē dažādus augļkokus. Viesojoties pie Alberta Mendriķa, ceļotājus gaida aizrautīgs stāstījums par ābola mūžu no stāda līdz ābolu ražai, ekskursija pa ābeļdārzu, ābolu noliktavām, pārstrādes cehiem un noslēgumā – gatavās produkcijas degustācija – bērniem – sula un pieaugušajiem – vīns. Balvu pusē, Bērzpils pagasta “Kolnasātā”, ciemojoties pie alus darītāja Daiņa Rakstiņa, var iepazīties ar īsta Latgales alus darīšanas procesu un tradīcijām pēc sentēvu metodēm. D. Rakstiņš ar alus darīšanu nodarbojas vairāku gadu garumā, un viņa pašbrūvētais alus aizceļo uz dažādām tuvām un tālākām vietām Latgalē.
Akciju sabiedrība “Preiļu siers” Latvijas mērogā ir lielākā siera ražotne un eksportētāja, kurā top iecienītais “Čedars” u.c. siera šķirnes. Gardos Latgalē ražotos sierus tau- jājiet Latgales veikaliņos un tirdziņos. Sa- vukārt Latgales siera galavaspilsētā – Preiļos, jaunajā āra terasē Preiļu pludmales aktīvajā zonā, ceļotāju grupiņas var doties nogaršot “Čedara” siera saldējumu un trīs šā siera šķirnes. Esot Latgalē, jānobauda īstens mājās siets siers. Katrai siera gatavotājai savi noslēpumi un “knifiņi”. Netālu no Aglonas, Riebiņu novada Rušonas pagastā, zemnieku saimniecībā “Juri” sierus gatavo no bioloģiskā piena un sien pašu rokām. Viesmīlīgie saimnieki Lidija un Juris Lubāni piedāvās nogaršot visdažādāko garšu sierus un dos iespēju iejusties patiesi latgaliskā atmosfērā.
Latgalisko identitāti meklējot
Preiļos, tirdzniecības centrā “Ūga” (Oga), pircējus sagaida uzraksti latgaliešu valodā. Vietējo ražotāju produkcija vienmēr svaiga un garšīga, lūk, te – sīrs i svīksteņš (siers un sviestiņš), tur – kampetys i šykalads (kon-
fektes un šokolāde). Te var nopirkt visu, sā-
kot ar sipisņīku (biezpienu) un ogurkim (gurķiem), beidzot ar dažādiem Latgales suvenīriem. Īstu bērnības garšu var izjust, iegādājoties Preiļu uzņēmuma “Sātys” (Mājas) gardos mājas kūpinājumus, kas top ar īstu dūmiņu pēc sentēvu metodēm.
Latgalei raksturīgu gaisotni var izjust mākslas salonā un bārā “Mōls” (Māls), kur galdā īpašā mākslas atmosfērā melnās keramikas traukos tiek celti vietējie tradicionālie ēdieni, kā arī latgaliešu mūzika, kas neparastās gaisotnes izjūtu tikai paspilgtina.
Savus ēdienus – gaļas kūpinājumus, sieru un speķi ar nosaukumu “Latgolys špeks ar casnākim” jeb speķis ar ķiplokiem kā latgalisko zīmolu pa gadatirgiem visā Latvijā un arī ārpus tās ved Rēzeknes novada biedrība “Latgolys golds”. Tās enerģisko vadītāju Andri Mejeru pastāvīgie pircēji dažādās Latvijas malās pat pamanījušies nosaukt par “speķa vīru”. Tirgošanās Andrim iet no rokas, šogad pat tūrisma gadatirgū “Balttour” nācās novērot, ka saimnieks palika nepārspēts, jo visu izstādes laiku pie “Latgolys golds” tirdzniecības vietas neizsīka pircēju rinda.
No vīngliemežiem līdz melonēm un arbūziem
Preiļu novada Preiļu pagasta vīngliemežu audzētavas “Ošu mājas” saimnieks Ainis Noviks, uzņemot ceļotāju grupas, izsmeļoši izstāstīs par vīngliemežiem. Gardēžiem piedāvās vīngliemežu salātus ar puraviem vai papriku un potences eliksīru “Valna glymiezs” (Velna gliemezis). Tas šķiet neticami, bet Zilupes novada Zaļesjes pagasta Saveļenku ciema “Bitēs” var nogaršot turpat audzētas melones un arbūzus. Ja vēlaties redzēt, kā mūsu platuma grādos iespējams tikt pie šiem saldajiem dienvidu augļiem, jāapciemo Ilgas un Jurija Ivanovu saimniecība. Te ne tikai pamielos ar dārza veltēm (pēc 6. augusta), bet piedāvās arī priežu čiekuru ievārījumu. Ģimenes mājas pagalmā mājvietu radušas daudzas putnu sugas, un saimnieki īpaši lepojas ar pupuķu saimi.