Bārmenis Dainis: “Sen pagājis laiks, kad varēji vienkārši uztaisīt kokteili un pateikt, cik jāmaksā!” 0
Bārmenis Dainis Matjušins piedalās konkursā “”Akmeņlauža” kokteiļu dižlidojums 2018″ un pamatoti var teikt, ka viņš ir visatraktīvākais bārmenis, jo pērn tieši šādu nomināciju un uzvaru tajā Dainis arī izcīnīja – no 25 bārmeņu dažādiem pasākumiem un konkursiem, Dainis bija piedalījies 17. Viņš gan smej, ka izklausoties diezgan maz, tāpēc šogad centīsies piedalīties visur, kur vien var.
No četrām sienām līdz bāra letei
Dainis izglītību ieguvis kā programmētājs, bet diezgan ātri, uzsākot darbu šajā sfērā, esot sapratis, ka četras sienas un komunikācijas trūkums, kā arī darba rutīna, viņu dzen izmisumā. Tāpēc viņš bijis spiests diezgan ātri atzīt, ka izvēlētā profesija bijusi nepareiza. “Sāku strādāt sporta bārā par bārmeni, pieteicos šim darbam pilnīgi bez nekādas iepriekšējas pieredzes, pat aliņu īsti nemācēju ieliet,”- viņš smej. Pēc tam radusies izdevīga pastrādāt kādā restorānā Vecrīgā, kur viņš ieguvis ļoti lielu pieredzi, kas bijusi nenovērtējama. Tad arī tapis pilnīgi skaidrs, ka šis ir viņa darbs – hobijs.
Dainim visvairāk bārmeņa darbā patīk darbs ar cilvēkiem un iespēja nemitīgi papildināt savas zināšanas. Laika gaitā pat garšas iemācījies uztvert citādāk un kokteiļus vairs neredz kā alkoholisko dzērienu, bet kā savu zināšanu un prasmju instrumentu. “Kokteilis ir mana darba auglis. Esmu ielicis tur gan savu roku veiklību, gan zināšanas par garšām, gan to savienojamību un noformējumu,”. Dainis saka, ka kokteiļa noformējumam ir tieši tikpat būtiska loma, cik garšai. “Sen jau ir pagājis tas laiks, kad tu varēji vienkārši uztaisīt kokteili un paprasīt par to naudu,” – Dainis saka. – “Kokteiļa izskats ir pirmais, ko viesis novērtē. Jāatceras, ka mēs dzīvojam laikmetā, kad ļoti svarīgi ir sociālie tīkli. Ja cilvēkam atnes skaisti noformētu kokteili, viņš to bieži nofotografē un ieliek kādā savā kontā, bārmenim, protams, tas ir plusiņš.”
Bārmenis kā psihologs
“Tādi gadījumi, kad cilvēks atnāk uz restorānu vai bāru nospiestā garastāvoklī vai izmisis, pārstrādājies, notiek bieži. Pirmais, ko es daru – aprunājos ar cilvēkiem – cenšos pajautāt, vai ir noticis kaut kas, kas viņu satrauc. Sarunas laikā mēģinu saprast, kādu kokteili varu viņam piedāvāt – varbūt tas ir kāds nomierinošāks dzēriens, bet varbūt gluži otrādi. Bārmeņa profesija ir arī psihologs, tā ir viena no galvenajām lietām, mūsu darbā: mums ir jāmāk viesi novērtēt, tiklīdz viņš pie musm ir ienācis: viņa noskaņojumu, viņa attieksmi, jāprot viņam pielāgoties un likt justies komfortabli,” – stāsta bārmenis.
Pasniedz arī bāra skolā
Dainis, kurš pats iesāka no nulles, šobrīd pasniedz nodarbības arī jaunajiem un topošajiem bārmeņiem. Viņš uzsver, ka šajā profesijā izaugsme un prakse ir nepieciešama katru dienu. Tiklīdz kādu dienu bārmenis nav bijis apritē, viņa zināšanu līmenis jau ir krities. Vaicāts, kā bārmeņu darbu Latvijā var vērtēt uz citu valstu fona, Dainis stāsta: “Latvijā ir normāls bārmeņu līmenis, bet, protams, ka mēs ļoti atpaliekam no bāru kultūras Londonā vai Ņujorkā, bet es domāju, ka 10 gadu laikā mēs sasniegsim to pašu līmeni”.
“Pasniedzot bāra skolā es jaunajiem bārmeņiem stāstu, ka vislabāk šajā profesijā visu var iemācīties praksē. Un tā patiešām ir. Kamēr tu pats nebūsi iemācījies atdzesēt glāzi pirms kokteiļa pasniegšanas. Kamēr nebūsi iemācījies ieliet un sajaukt, grāmatas varēsi vēl ilgi lasīt. Ja tu vēlies būt bārmenis, tad vislabāk šo profesiju vari apgūt tikai darot,” – viņš neslēpj.
Runājot par brīvo laiku Dainis smej, ka darbs arī ir viņa brīvais laiks, jo viņš ļoti labprāt arī ārpus darba laika apmeklē dažādus ar bārmeņiem saistītus pasākumus: kursus, seminārus, praktiskās nodarbības, konkursus – visu, kas palīdz papildināt zināšanas. Bet bārmenis Dainis labprāt brīvo laiku pavada arī dabā – izbrauc ar sniega dēli, piedalās dažādos izainājuma maratonos, kā piemēram, “Stirnu buks”, kā arī pārvietojas ar velosipēdu.
Daiņa konkursa kokteiļa “Limitless time” recepte:
Sastāvā:
* balzams Akmeņlauzis;
* Charteuse liķieris;
* pašgatavots gaišā muskovado cukura sīrups;
* pašgatavots granātābolu sēklu sīrups;
* svaigi spiests citrona un laima cordials;
* svaigs rozmarīns.
Pagatavošana:
Pagatavots ar Shake metodi, pildīts viskija glāzē ar paškaltu ledu un apsmidzināts ar apelsīna miziņas ēteriskajām eļļām. Dekorēts ar apelsīna miziņu un rozmarīna kātiņu.
Par kokteiļu konkursa balsošanas noteikumiem vari lasīt šeit.