* Želeju gatavojot, kilogramam gatavu augļu pielej glāzi ūdens, 10 minūtes vāra, nospiež sulu un izkāš. Tad pievieno kilogramu cukura un turpina vārīšanu, līdz masa sāk želēt. Vārot ilgāk, sanāk marmelāde. 0


Par to, ka šie gardumi ir gana saldi, uztraukties nevajadzētu – tos neēd saujām un kilogramiem, jo pat nogatavojušies augļi satur nedaudz berberīna – alkoloīda, kas pārmērīgā daudzumā var būt kaitīgs, jo ietekmē centrālo nervu sistēmu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Lasīt citas ziņas

Taču mērenā devā bažas par berberīna nevēlamo ietekmi ir liekas. Toties nepārvērtējams ir karotinoīdu, flavonoīdu, organisko skābju, ēterisko eļļu, cukuru, pektīnvielu un miecvielu sniegtais labums organismam.

* Sulas piedeva limonādei, ķīselim, smalkmaizīšu pildījumam garantēs produktam spilgtu krāsu un atsvaidzinošu garšu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Bārbeļogām piemīt arī dziednieciska iedarbība.

* Deguna asiņošanu mazina uzlējums, gatavots no 20 gramiem žāvētu augļu, kas pārlieti ar glāzi verdoša ūdens. Pēc uzvārīšanas šķidrumu piecas stundas nostādina. Lieto pa pusglāzei divreiz dienā.

* Sauja svaigu ogu – līdzeklis pret neirastēniju un saaukstēšanās simptomiem.

* Svaigu augļu sula noder brūču apstrādei, lai apturētu asiņošanu.

Rudens ir īstais laiks bārbeles sakņu un sakņu mizas iegūšanai.

Saknes un to mizu izmanto novārījumam.

* Ja vārīgas aknas un nieres, par sevi atgādina pārciesta dzeltenā kaite vai moka kuņģa čūla, sakņu mizu vāra ūdenī (ņem 6 gramus uz glāzi) un lieto pa ēdamkarotei sešreiz dienā.

* Žults izdales aktivēšanai 100 gramus sakņu vāra litrā ūdens, lieto pa pāris ēdamkarotēm trīsreiz dienā.

* Tūskas mazināšanai, kā arī akūtu locītavu sāpju, sirds reimatisma un podagras gadījumā – ēdamkaroti sasmalcinātu sakņu aplej ar divām glāzēm verdoša ūdens, uzvāra, lieto pa ceturtdaļglāzei četrreiz dienā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.