Baraviku receptes: sautētas, ceptas, gaļas pildījumam 0
Sviestā vai taukos sautētas baravikas
500 g baraviku, 200 g sviesta vai cūku tauku, sāls, smalkie pipari pēc garšas.
Mazas, jaunas baraviku cepurītes notīra no gružiem, katru cepurīti noslauka ar tīru, slapju drānu un sagriež loksnītēs.
Katliņā uzvāra cūku taukus, liek sagrieztās sēnes, garšvielas un sautē apmēram 20–30 minūtes, kamēr iztvaiko liekais ūdens.
Karstas sēnes sapilda dezinficētā burkā, noslēdz ar plastmasas vāciņu.
Jāraugās, lai sēnes būtu pārklātas ar taukiem.
Ziemā šādas sēnes tikai jāuzsilda un tās ir gatavas lietošanai.
Baravikas taukos var uzglabāt 3–4 mēnešus.
Tauku vietā var ņemt sviestu.
Ceptas baravikas
600 g sēņu, 2 tējkarotes sāls, 1 ola, 2 ēdamkarotes rīvmaizes, 200 g sviesta. Lielas, bet vēl cietas baravikas notīra, 2–3 cm zem cepurītes nogriež kātu, noslauka ar mitru drānu, ja vajadzīgs, novelk cepurītes miziņu un izņem stobriņu slāni.
Baravikas sagriež 1 cm biezās šķēlēs, apsāla, iemērc pussaputotā olā, apviļā baltmaizes rīvmaizē divas reizes un no abām pusēm apcep sakarsētā sviestā.
Karstās sēņu šķēles sakārto dezinfi cētā burkā, uzliek novārītu metāla vāciņu, to pievalcē un sterilizē: 0,5 litru burku – 60 minūtes un 1 litra burku – 90 minūtes.
Pildīts cūkas vēders ar marinētām baravikām
1 kg liesa cūkas vēdera, 2 ēdamkarotes kausēta sviesta, 2 glāzes sausā baltvīna, 100 g baraviku, 125 g vārīta šķiņķa, 4 ēdamkarotes rīvmaizes, 125 g tatārgaļas, 1 ola, malti melnie pipari, 2 ķiploka daiviņas, 1 ēdamkarote Vorčestras mērces, 500 g kartupeļu, 150 g burkānu, 1 tējkarote cietes. Baravikas kopā ar šķiņķi smalki samaļ gaļasmašīnā.
Masu samīca ar rīvmaizi, tatārgaļu un olu, sāli, pipariem, saspaidītu ķiploka daiviņu, Vorčestras mērci.
Nosusinātu cūkas vēdera gabalu pārziež ar masu, satin veltnī un pārsien ar virtuves diegiem.
Cepamā katlā sakarsē kausētu sviestu un cep gaļu no visām pusēm brūnu. Pielej 1 vīna glāzi un ūdeni, pieber sāli un aizvākotā traukā uz vidējas liesmas sautē apmēram 1,5 stundas. Nomizo sīpolus un pārgriež četrās daļās.
Kartupeļus un burkānus notīra, nomizo un sīki sagriež. Ķiploka daiviņu saspaida. Kartupeļus, burkānus, ķiplokus, sīpolus un otru vīna glāzi pievieno gaļai pēc 15 minūtēm. Turpina sautēt.
Kad gaļa gatava, to izņem, noņem diegus un tur siltumā. Aukstā ūdenī iemaisa cieti un pievieno mērcei.
Pieliek sāli un piparus pēc garšas.
Sagatavots pēc izdevuma “Mājas labumi”