Banānu un karameļu torte 0
Autore: Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Sastāvdaļas
• 170 g sviesta
• 140 g smalkā cukura
• 140 g kviešu miltu, kas sajaukti ar cepamo pulveri
• 3 olas
• 1 tējkarote vaniļas ekstrakta
Pildījumam:
• 2 vidēji lieli banāni
• 240 ml trekna saldā krējuma
• 5 ēdamkarotes karameļu sīrupa
• rīvēta tumšā šokolāde pārkaisīšanai
Pagatavošana.
Sviestu un cukuru puto, līdz masa kļūst gaiša un krēmīga. Pa vienai piesit olas un turpina putot. Iesijā miltus un rūpīgi samaisa. Pievieno vaniļas ekstraktu un vēlreiz samaisa.
Ietauko divas tortu veidnes (Ø 20 cm) un to pamatni izklāj ar cepampapīru. Ar karoti liek mīklu veidnēs un ar karotes apakšdaļu izlīdzina. Cep cepeškrāsnī 180 °C 20–25 minūtes, līdz kūka kļūst zeltaina un, viegli piespiežot ar pirkstu galiem, atkal paceļas augšup. Izņem no veidnes, nedaudz atdzesē un uzmanīgi noņem cepampapīru. Atstāj, lai kūka pilnībā atdziest.
Banānus sagriež šķēlītēs. Saputo saldo krējumu un aptuveni pusi pārziež vienai kūkas kārtai. Apslaka ar 2,5 ēdamkarotēm karameļu sīrupa un pāri liek pusi no banānu šķēlītēm. Virsū liek otru kūkas kārtu, pārziež ar atlikušo putukrējumu, apslaka ar atlikušo karameļu sīrupu un pāri izkārto banānu šķēlītes. Pirms pasniegšanas dekorē ar šokolādes skaidiņām.
Banānu pīrāgs
Sastāvdaļas
• 4 banāni
• 2 āboli
• 6 žāvētas plūmes
• 6 ēdamkarotes cukura
• 100 ml baltvīna
• 1 citrona miziņa
Smilšu mīklai:
• 300 g kviešu miltu
• 100 g sviesta
• 100 g cukura
• 1 ola
• rīvēta citrona miziņa
• šķipsniņa sāls
Pagatavošana.
Uz mīklas dēļa izsijā miltus, pievieno gabaliņos sagrieztu mīkstu sviestu, cukuru, sakultu olu, citrona miziņu un sāli. Pēc iespējas ātrāk labi samīca mīklu. Ietin folijā un uz pusstundu noliek ledusskapī.
Banānus un ābolus nomizo un sagriež nelielās šķēlītēs. Citrona miziņu sagriež smalkās sloksnītēs. Plūmes, citrona miziņas, banānus un ābolus 20 minūtes karsē baltvīnā, pēc tam tos labi notecina.
Divas trešdaļas smilšu mīklas ieklāj veidnē, virsū vienmērīgi kārto augļus. No atlikušās mīklas veido strēmelītes, kuras krusteniski pārklāj pīrāgam. Cep cepeškrāsnī 200 °C aptuveni 40 minūtes.