Baltijas reņģes marinādē ar mārrutku krēmu 0
Nav vajadzīgi tālu zemju gardumi, lai mīļotais cilvēks tevi nosauktu par savu īpašo šefpavāru…
Pārsteigums var būt īpaša maltīte, kam pagatavoti eleganti un svētkiem piemēroti ēdieni. Tiem piedien būt arī nedaudz sarežģītiem, jo viss, kur vien jāpieliek mazliet radošas izdomas, pūļu un pat drosmes, rada krietni lielāku gandarījumu par padarīto. Tā iedrošina restorāna “Bibliotēka No1” šefpavārs Māris Jansons.
Popularizēdams mūsdienu Latvijas virtuvi, viņš iesaka izvēlēties kādreiz raksturīgus, taču pašlaik piemirstus produktus.
Reņģes piesaista uzmanību ar vienkāršību, pieejamību un maigo garšu. Pavārs tās uzskata par izcilām zivīm, kas turklāt mūsu reģionā katru dienu ir nopērkamas svaigas.
Arī truša gaļa ir nepelnīti piemirsta, taču senāk saimnieces to gatavoja bieži, jo šie sīkdzīvnieki bija pašu audzēti. Gaļa gan ir nedaudz dārgāka par cūkas un vistas, taču ekoloģiska, veselīga un ar maigu garšu.
Protams, ziemā nedrīkst aizmirst vietējos sakņu dārzeņus un rupjmaizi.
Baltijas reņģes marinādē ar mārrutku krēmu (4 porcijas)
600 g svaigu reņģu,
150 g svaigā siera “Kārums”,
1 – 2 burkāni,
1 sīpols,
100 g fenheļa,
2 vidēja lieluma kartupeļi,
200 g svaigu mārrutku,
1 neliela bietīte,
2 ziedkāposta rozetes,
30 g redīsu,
1 zvaigžņu anīss,
1 zariņš svaiga rozmarīna,
1 – 2 ēdamkarotes cukura,
25 ml ūdens,
75 ml ābolu etiķa,
150 ml baltvīna etiķa,
2 lauru lapas,
pēc vajadzības: sāls, smaržīgie pipari, melnie pipari, ar garšaugiem aromatizēta vai rapšu eļļa, zaļumi.
Kā gatavot?
Marinādei sajauc ūdeni un etiķi, pievieno anīsu, rozmarīnu, lauru lapas, smaržīgos piparus, cukuru un sāli. Nedaudz uzsilda. Burkānu, sīpolu un fenheli saēvelē plānās šķēlītēs un pievieno marinādei.
Svaigām reņģēm nogriež galvu, rūpīgi izņem iekšas un izskalo, asti atstāj. Pārlej ar marinādi un atstāj uz nakti.
Mārrutka sakni sarīvē, pārlej ar nelielu daudzumu karsta ūdens, nokāš un biezumus izspaida. Pievieno svaigajam sieram un samaisa.
Kartupeļus ar mizu novāra, nomizo un sagriež ripiņās. Šķēlītēs sagriež ziedkāpostu, redīsu un bieti.
Visas sastāvdaļas kārto uz šķīvja, uzkaisa svaigi maltus piparus un pārslaka ar eļļu.