Balandas ir vērtīgas nezāles, var pievienot putrām, citiem ēdieniem 1
Šogad ļoti saaugušas balandas. Dzirdēju, ka tās var izmantot veselības uzlabošanai. ZENTA SABILĒ
Zāļzinis Jānis Ulmis skaidro, ka balandas ir vērtīgs augs, kuru diemžēl noniecina tikai par nezāli: “Jau izsenis balandas lietotas pārtikā. Tiesa, nereti tas notika nabadzības dēļ, taču šie augi palīdzēja izdzīvot, jo satur daudz vērtīgu vielu. Pašas balandu lapas ir lieliskas piedevas ikdienā ieteicamajos zaļajos kokteiļos.” Auga lakstus un to sēklas var pievienot dažādiem ēdieniem, jo tām nav nekādas specifiskas garšas vai smaržas.
Tos iesaka kā piedevu (aizvietojot daļu parasto kviešu miltu), pat cepot maizi. Maizīte būs vērtīgāka un ilgāk saglabāsies svaiga.
Augu pazinējs uzsver, ka balandu sēklās ir pats lielākais spēks. Katra mazā sēkliņa ir koncentrāts, kas paredzēts pēcnācēju nodrošināšanai. Sēklas būs vēl vērtīgākas, ja tās lietos kopā ar nātru sēklām. Abu augu sēkliņas ir sīkas un izkaltētas var nejauki kairināt kaklu, tādēļ lieto, izmērcējot (iepriekšējā vakarā ieber kefīrā, ūdenī u.c.) vai samaļot un lietojot pa karotītei.
Jaunajos augos ir daudz proteīnu, olbaltumu, askorbīnskābes, rutīna, minerālsāļu. Augu zinātāji atzīst, ka vērtības ziņā balanda līdzinās dzīvnieku valsts produktiem.
Tā der vielmaiņas procesu traucējumu mazināšanai, gremošanas orgānu, zarnu trakta, aknu un urīnpūšļa vainu gadījumos. Balandu dēvē arī par asins tīrītāju.
Par sevišķi vērtīgu modes augu uzskatāma balandas tuvā radiniece kvinoja, ko sākuši audzēt arī Latvijā. Tās audzētāja Signe Šlosberga uzskata, ka arī balandas ir tikpat vērtīgas, kā to kultivētās radinieces, taču kvinojas sēklas ir lielākas un ievācama bagātāka raža.
Abas sēklas labi der vērtīgu putru gatavošanai. Arī kvinojas laukā šogad ievāktas divas ražas – gan kvinojas sēklas, gan atsijātās balandas sēklas.
Balandas sāk lietot pamazām, nepārdozējot. Kā nevēlama reakcija var parādīties ādas izsitumi.