Baktērijām sava ēdienkarte 1
VVD Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes Iekšējo ūdeņu kontroles daļas Jelgavas sektora vecākais inspektors Andrejs Zabeļins raksturo, ka, izmantojot bioloģisko notekūdeņu attīrīšanas sistēmu, svarīgs ir gan sabalansēts ēdiens baktērijām, kas barojas no ienākošajiem notekūdeņiem, gan gaiss un aktīvo dūņu cirkulācija, kā arī ūdens temperatūra ne mazāka par plus 4 – 6 grādiem. “Ja šie apstākļi baktēriju labvēlīgai dzīvei un vairošanās procesam ir nodrošināti, tad attīrīšanas iekārtas darbosies,” uzsver speciālists. Bet baktērijas varot iet bojā, ja piegādātā barība, piemēram, ir pārāk liesa. Arī tad, ja notekūdeņi ir pārāk biezi. “Jebkurš dezinfekcijas līdzeklis dūņām ir inde, arī eļļas, kas saputojas un izveido emulsiju. Var izslēgties kompresors un nebūt elektrība, pēc kā viss process jāsāk no jauna, jo mēs runājam par dzīviem organismiem. Ja no ražošanas nāk kādi specifiski notekūdeņi, tad tos vajadzētu ķīmiski priekšattīrīt,” stāsta A. Zabeļins. Viņš min, ka bijuši negadījumi, kad bioloģiskās attīrīšanas sistēmā nonāk, piemēram, piena sūkalas, kuras ir ļoti skābas un neviena baktērija nevar apēst. “Visas šīs dūņas un baktērijas dzīvo jebkurā grāvi, tāpēc jebkura upe māk arī pašattīrīties,” atgādina eksperts.