Baklažānus sēj agri, lai izaudzētu labu ražu 0
Kolekcionāre, A. Sildes dārzkopības entuziastu kluba Tomāts biedre Maija Čerjaka stāsta, ka optimālais baklažānu sējas laiks ir februāra otrā puse–mēneša beigas. Ir vēl viena nianse, kas jāņem vērā: jo vecākas sēklas (2–3-gadīgas), jo ilgāk tās dīgst (pat līdz 20 dienām), tāpēc tās jāsēj agrāk. Jaunas sēklas parasti sadīgst desmit dienās.
Dārzniece baklažānus sēj bagātinātā kūdras substrātā, piejaucot nedaudz lapukoku pelnu, lai maisījumu vēl vairāk bagātinātu ar mikroelementiem. Sējai izmanto kasetes ar ligzdas lielumu 6–7 cm. Līdz sadīgšanai sējumus tur minisiltumnīcā – nosedz ar caurspīdīgajām plastmasas četrstūrveida kastītēm (lielveikalos tajās tirgo no Spānijas ievestos tomātiņus). Baklažāni ir ļoti siltumprasīgi – Maija Čerjaka tos diedzē +25 °C temperatūrā vannasistabā, kur ierīkota siltā grīda. Viņa neiesaka sējumus novietot uz apkures radiatoriem, jo tur bieži vien ir par karstu – substrāts izkalst, bet sēklas nedīgst (virs +30 °C dīgtspēja krītas). Taču sēklām, lai uzdīgtu, arvien jābūt mitrumā. Parādoties dīgstiem, plastmasas kastītes noņem, bet pašus augus aprasina ar siltu ūdeni, izmantojot pulverizatoru, un novieto uz dienvidu palodzes. Turot augus uz palodzes, kur logi vērsti uz austrumu vai ziemeļu pusi, tiem jāgādā papildapgaismojums, citādi dēsti nebūs spēcīgi, tie izstīdzēs un izgāzīsies. Audzēšanas laikā nepieciešamas 1–2 papildmēslošanas reizes un regulāra laistīšana, jo baklažāni ir mitrumprasīgi. Neapkurināmās siltumnīcās baklažānus var izstādīt ne agrāk par maija vidu. Jau vairākus gadus kolekcionāre audzē pārbaudīto šķirni ‘Violetta lunga di Romagna 3’ – tā ir diezgan ražīga, veido vidēji astoņus garenus augļus no krūma. Audzējot baklažānus siltumnīcā vienu pašus, tos sausajā gaisā mēdz bojāt tīklērce, kas samazina ražu. Lai neciestu no kaitēkļiem, labāk baklažānus audzēt kopā ar gurķiem vai papriku. Nav ieteicams stādīt dārzā, jo tiem netīk vēlie, aukstie un vējainie pavasari. Āra apstākļos augļi, protams, aizmetas, bet neizaug lieli.