Foto: Prilutskiy/SHUTTERSTOCK

5 gardas receptes ar baklažānu 4

Autors: Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
“Izārdīs Latviju pa vīlēm!” Soctīklotāji “izceļ saulītē” vecu premjeres ierakstu soctīklos, kas izsauc viedokļu vētru
7 lietas, kas notiek ar ķermeni, ja rītu sāc ar kafijas tasi tukšā dūšā
“Asaras acīs!” Tantiņas pie Matīsa kapiem tirgo puķu vainagus. Kāds izsauc policiju, bet viņa rīcība pārsteidz
Lasīt citas ziņas

“Baklažānu tonis” saka tad, kad grib raksturot violeti rozīgo krāsu. Kā rudens, tā baklažāni atkal gozējas ne tikai veikalu plauktos un tirgū, bet nu jau arī dobēs. Aizvien vairāk šo dārzeni audzē dārzos, precīzāk – siltumnīcās. Turklāt jaunās šķirnes atšķiras no tām, kas bija senāk.

Agrāk baklažāni pirms gatavošanas bija jāmērcē sālsūdenī, lai noņemtu rūgtumu. Jaunajām šķirnēm un nelieliem augļiem šis process ir lieks.

CITI ŠOBRĪD LASA

• Baklažāns ir interesants tāpēc, ka piesaista to garšu, ar kuru kopā tiek gatavots. Piemēram, ja cep kopā ar sēnēm, baklažāns garšo pēc sēnēm.

• Baklažānus var cept uz pannas, sagrieztus šķēlēs, uzsmērēt ķiploku eļļu un cept cepeškrāsnī vai grilēt.

• Daži garšaugi ar baklažānu dara brīnumus. Ķiploks ir baklažāna draugs numur viens! Violetajam dārzenim piestāv arī kinza, baziliks, oregano, pētersīļi, ķimenes, timiāns, tomāti, pipari un citroni. Baklažānu ēdieniem pievieno arī riekstus.

• Vienīgais, kas var nepatikt, ir lielais eļļas daudzums, ko baklažāns spēj uzsūkt kā sūklis. Bet tad dara tā – kad šķēlītes apceptas, tās saliek uz virtuves papīra dvieļa vai salvetes, kas uzsūks liekos taukus.

Cepti baklažāni ar zemesriekstiem

Foto: As food studio/SHUTTERSTOCK

• liels baklažāns

• 2 ēdamkarotes nesālītu zemesriekstu

• 2 ēdamkarotes citrona sulas

• 2 ēdamkarotes eļļas

• 3 ēdamkarotes zemesriekstu eļļas

• čili pipariņš

• ēdamkarote cukura

• tējkarote zivju mērces

• ķiploka daiviņa

• ēdamkarote svaigu kinzas lapiņu

• sāls un malti melnie pipari

Baklažānu sagriež gareniski uz pusēm, liek ar griezumu uz augšu cepešpannā un pārslaka ar eļļu, uzber sāli un piparus. Liek uz 20 minūtēm cepties cepeškrāsnī 200 °C. Pēc tam atdzesē un sagriež kubiņos.

Apgrauzdē zemesriekstus un mazliet tos sasmalcina.

Gatavo piedevu – piestā ķiploka daiviņu saberž ar sāli. Saputo zemesriekstu eļļu ar citrona sulu un pievieno saberztajam ķiplokam. Pieliek smalki sagrieztu čili piparu (bez sēkliņām), cukuru, zivju mērci un kinzu – visu sajauc.

Piedevu sajauc ar baklažānu gabaliņiem, pieliek riekstus.

Zivju mērce tiek gatavota no fermentētām zivīm, un tā raksturīga Āzijas virtuvei. Tai ir sāļa garša, ļoti izteiksmīgs un spēcīgs aromāts. Zivju mērces mēdz būt dažāda asuma, un sākumā var pamēģināt maigāku mērcīti, piemēram, 20%.

Reklāma
Reklāma

Karstā baklažānu uzkoda ar mocarellu

Foto: Tanach/SHUTTERSTOCK

• baklažāns

• paciņa mocarellas

• 2 tomāti

• 2–3 ķiploka daiviņas

• baziliks

• malti melnie pipari

• olīveļļa

Baklažānus sagriež garenās šķēlēs (ap 0,5 cm), tomātus ripiņās, mocarellas lielo bumbiņu pārgriež četrās daļās.

Pirms cepšanas uz katras baklažānu šķēles uzliek smalki sagrieztus ķiplokus un apslaka ar olīveļļu. Var pārkaisīt arī baziliku un smalkos piparus. Liek uz karstas pannas un apcep īsu brīdi, lai baklažāns neizjuktu.

Baklažāna šķēles malā liek tomāta ripiņu, apkaisa ar zaļumiem (baziliku), sāli un pipariem, uzliek mocarellas šķēli un satin baklažāna šķēlē. Iešauj aptuveni uz trim minūtēm 190 °C karstā cepeškrāsnī, lai tiek cauri karstums.

Pasniedz, dekorētu ar zaļumiem. Lieliski garšo kā karstā uzkoda, taču itin labi var būt ēdama arī auksta.

Baklažānu krēms

Foto: Daniel Novoa/SHUTTERSTOCK

• 2–3 vidēji baklažāni

• 2 ķiploka daiviņas

• 3–6 ēdamkarotes olīveļļas

• 3 ēdamkarotes sakapātu valriekstu

• 2 ēdamkarotes sīki sakapātu pētersīļu

• 2–3 tējkarotes citrona sulas vai baltvīna etiķa

• sāls un baltie pipari (pēc garšas)

Uz pannas liek nomazgātus un ar dakšiņu sadurstītus baklažānus. Cep cepeškrāsnī (līdz 190 °C) vismaz stundu, kamēr tie mīksti, to miza sakrunkojusies. (Garšām bagātāks dārzenis būs, ja to ceps uz grila).

Baklažānus atdzesē, nogriež galus, nomizo. Lielā bļodā saspaida baklažānu mīkstumu, pievieno eļļu, saspiestas ķiploka daiviņas, pētersīļus, piparus un sāli. Visu sajauc viendabīgā konsistencē. Pēc garšas, lejot pa karotītei, pievieno citrona sulu. Visbeidzot, ja gribas, var piebērt sasmalcinātos valriekstus.

Baklažānu krēmam var pievienot arī sasmalcinātus tomātus un sīpolus.

Ēd ar čipsiem, krekeriem vai maizi.

Pasta ar baklažāniem un fetas sieru

Foto: Anna Shepulova/SHUTTERSTOCK

• 300 g pilngraudu makaronu (mazās caurulītes)

• baklažāns

• 400 g mizotu tomātu savā sulā

• 200 g fetas siera

• sīpols

• ķiploka daiviņa

• sauja svaiga bazilika lapu

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• tējkarote cukura

• sāls, pipari pēc garšas

Baklažānu sagriež kubiņos, pārkaisa ar sāli un atstāj uz 10 minūtēm, lai atsulojas. Pa to laiku smalki sagriež sīpolu, saspiež ķiploku spiedē ķiploku.

Pannā sakarsētā eļļā apcep sīpolus, līdz kļūst caurspīdīgi, un ķiplokus.

Baklažāna gabaliņus nomazgā, nosusina papīra dvielī un liek uz karstās pannas. Maisot sautē 3–5 minūtes, pievieno tomātus, cukuru un lēni sautē, līdz baklažāni gatavi.

Makaronus izvāra sālsūdenī. Nokāš.

Pannā dārzeņiem pievieno makaronus, kubiņos sagrieztu fetas sieru, pusi saplucināto bazilika lapiņu un visu sajauc. Pasniedzot pārslaka mazliet olīveļļu, pārkaisa bazilika lapiņas.

Ja makaroni šķiet par sausu, var nedaudz piejaukt ūdeni, kurā tie vārījās.

Baklažānu sautējums

Foto: Anmbph/SHUTTERSTOCK

• 2 baklažāni (400 g)

• 2–3 tomāti

• 2 sīpoli

• neliels cukīni (200 g)

• 1 paprika

• 1 ķiploka daiviņa

• 6 ēdamkarotes olīveļļas

• 1–2 tējkarotes citrona sulas

• 1 tējkarote cukura

• svaigs baziliks

• sāls, malti melnie pipari, asās paprikas pulveris

Sautējamā katlā uzkarsē 3 ēdamkarotes eļļas un uz straujas uguns maisot apcep baklažāna kubiņus, ko izņem no katla. Tad pielej atlikušo eļļu un apcep pusgredzenos sagrieztos sīpolus, sakapāto ķiploku, sloksnītēs sagriezto papriku, ripiņās sagriezto cukīni. Pašās beigās pievieno tomātu gabaliņus. Dārzeņos iemaisa baklažānus un pievieno sāli un cukuru, garšvielas, citrona sulu un baziliku. Katlam uzliek vāku un uz lēnas uguns sautē aptuveni 20 minūtes.

Dārzeņu proporcijas maina pēc savas gaumes. Sautējums garšos pie gaļas ēdieniem, to var baudīt kā veģetāru maltīti ar kartupeļiem, rīsiem vai makaroniem. Garšos arī auksts ar maizi.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.