Bagātinātie augu valsts produkti 0
“Mūsdienās daudzi augu valsts produkti ir bagātināti ar B12 vitamīnu, un nav tā, ka to iespējams uzņemt tikai ar dzīvnieku valsts produktiem,” apgalvo speciāliste. “Šis vitamīns tiek pievienots, piemēram, sojas pienam, ko ikdienā pārsvarā lieto vegāni. Varbūt arī visēdājs dzer sojas pienu, jo tas viņam gluži vienkārši garšo. Sojas pienu sastāva ziņā mēģina pietuvināt govs pienam, bagātinot ne vien ar B12 vitamīnu, bet arī ar kalciju, citām minerālvielām vai vitamīniem. Vērtīgais vitamīns mēdz būt vēl citos augu piena dzērienos. Izņēmums varētu būt organic (ekoloģisks, bioloģisks) piens, jo tam nav piedevu.”
Arī brokastu pārslās atrodams B12 vitamīns un citas minerālvielas. Nereti ar šo vitamīnu ir bagātinātas rauga pārslas, ko vegāni izmanto kā garšvielu. Tomēr, izvēloties produktu, jāpievērš uzmanība sastāvam, jo ne vienmēr rauga vai brokastu pārslas ir papildinātas ar vitamīnu.
“Iespējams, B12 vitamīns ir arī jogurtos, kas izgatavoti no sojas vai mandeļu piena. Mūsdienās vērtīgo vitamīnu aizvien biežāk sāk pievienot gan dažādiem dzērieniem, gan no govs piena ražotajiem jogurtiem, it īpaši tiem, kas paredzēti bērniem. Tā kā bērni ir izvēlīgi un bieži neēd gaļu, tas ir veids, kā viņi var uzņemt visu nepieciešamo.”
Zināšanai
B12 vitamīnu sintezē baktērijas. Pastāv teorija, ka tas atrodams arī dīgstos vai kritušos ābolos. Tomēr, lietojot nemazgātus produktus, cilvēks drīzāk saindēsies, nevis uzņems vitamīnu.