B12 tikai dzīvnieku izcelsmes produktos? Ēdienkarte vegāniem un veģetāriešiem 0
Kā uzņemt B12 vitamīnu, ja ikdienā neēd gaļu!
Aizvien populārāks kļūst vegānisms. Tas nozīmē, ka uzturā netiek lietoti nekādi dzīvnieku izcelsmes produkti – gaļa, olas, piens, siers, zivis. Kā zināms, šie produkti ir cilvēkam tik ļoti nepieciešamā B12 vitamīna avots. Bet vai tas ir vienīgais veids, kā to uzņemt? Uztura speciāliste Eva Kataja atgādina, ka arī vegāni ikdienā spēj gūt pietiekami daudz vajadzīgo vitamīnu. Lasi, kā uzņemt B12 vitamīnu, ja ikdienā dzīvnieku izcelsmes produktus ēd maz vai neēd vispār!
“B12 vitamīns ir viens no tiem, kas ūdenī šķīst vislabāk. Cilvēka organisms pats nespēj sintezēt šo vitamīnu pietiekamā daudzumā, tāpēc jāuzņem ar uzturu,” stāsta uztura speciāliste Eva Kataja. “B12 vitamīns ir iesaistīts visos vielmaiņas procesos. Tas nepieciešams mūsu šūnām, DNS, smadzeņu, nervu šūnu darbībai, impulsu pārvadei, imūnsistēmai. Ja vitamīna trūkst, var rasties dažādas nopietnas veselības problēmas.”
Ikdienā lielākā daļa cilvēku neaizdomājas, ko ēd, kur nu vēl par to, vai uzņem B12 vitamīnu, spriež speciāliste. Primāri tas tiek nodrošināts ar dzīvnieku valsts produktiem, ēdot galvenokārt aknas. B12 vitamaīna avots ir arī cita veida gaļa, kā arī zivis, olas un piena produkti.
Visvairāk B12 vitamīna satur:
– liellopa gaļa (īpaši aknas);
– tītara gaļa;
– austeres;
– vistas gaļa;
– forele;
– lasis.
(Avots: Nacionālā veselības institūta dati)