Avokado noslēpumi – kā izvēlēties, uzglabāt un izmantot 0
Autore: Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
It kā oga ar kauliņu vidū, salds kā auglis, universāls kā dārzenis – kas tas ir? Avokado!
Uztura speciālisti to iesaka ēst bieži. Un nav problēmu, jo avokado var uzsmērēt – mazliet ar dakšiņu augli saspaidot – kā sviestu uz grauzdētas maizītes, uzpilināt mazliet citrona sulas vai uzkaisīt citronpiparus, un – maltīte gatava.
Kā izvēlēties un uzglabāt
Gatavs avokado ir tikai mazliet mīksts, ar stingru struktūru. Ja, iespiežot miziņā ar pirkstu, paliek iedobīte, auglis jau ir par mīkstu, un sagriežot varēs redzēt brūnu putrveidīgu masu. Tomēr nevajadzētu veikalā katru augli čamdīt un spaidīt.
Avokado gatavību var novērtēt pēc kātiņa. Ja kātiņš turas stingri – auglis nav gatavs. To var pirkt ar domu, ka pēc trim četrām dienām avokado būs ēdams. Vēl gan jāpārliecinās, vai miziņa ir vienmērīgi gluda, nebojāta, bez brūniem plankumiem un iespiedumiem.
Ja kātiņš nāk viegli nost un ir redzama zaļa krāsa, avokado ir gatavs lietošanai. Bet, ja kātiņa vieta ir brūngana, auglis jau ir pārgatavojies.
Lai ātrāk nogatavinātu avokado, to ieliek maisiņā kopā ar banāniem un āboliem.
Gatavu, kvalitatīvu avokado ledusskapī var glabāt 5 dienas, bet tad gan auglis sāk kļūt tumšāks un zaudēs aromātu.
Ielāgo
Kā izmantot avokado
Pirms gatavošanas avokado nomazgā tekošā ūdenī.
Ja avokado tiks blendēts, augli pārgriež gareniski uz pusēm, izņem kauliņu, ar karoti izgrebj mīkstumu no mizas.
Salātiem avokado var griezt aplīšos – no šaurākā gala virzienā uz resnāko. Noņem miziņu un katru aplīti griež gabaliņos.
Garšīga ir vienkārši avokado šķēle uz rupjmaizes. Plānas avokado šķēlītes var uzlikt siltai picai.
Avokado sagriež mazos kubiņos un pievieno zupai šķīvī. Ideāli sader ar melno pupiņu zupu.
Avokado bagātinās makaronus ar sieru. Kad rīvētais siers uz makaroniem jau mazliet pakusis, uzkaisa smalki sagrieztus avokado gabaliņus.
Ideāla ir avokado savienība ar garnelēm un vistas gaļu.
Avokado ir lieliska sastāvdaļa smūtijiem, jo dzērienu padarīs krēmīgu.
Viesību galdā lieliski izskatīsies pildīti avokado.
Saskarsmē ar gaisu avokado ātri vien sāk melnēt, tāpēc ēdienam to pievieno īsi pirms pasniegšanas. Var sagrieztu avokado apslacīt ar citrona vai laima sulu. Tiek apgalvots, ka pagatavotajā smēriņā vai mērcē ieliek izņemto avokado kauliņu – tad masa tik ātri nemainīšot krāsu.
Zināšanai
Avokado ir vērtīgas taukskābes, tas der sirds un asinsvadu slimību profilaksei. Tas ir labs kālija avots, tajā ir A, E, B6, K vitamīns. Labā ziņa – ir maz ogļhidrātu. Veģetārieši ar avokado veiksmīgi aizstāj gaļu.