Pavisam saimniecībā audzē 20 aveņu šķirnes, kas pakāpeniski ražo no jūlija sākuma līdz pat pirmajām salnām. 4
A. Elksnis: – “Aveņu rentabilitāti, ja tās pārdod tikai kā deserta ogas tuvumā saimniecībai esošajos tirgos, krasi samazina daudzums, kādā iespējams katrā atsevišķā tirgū ogas pārdot. Šādu situāciju sekmē tirgus pārsātinātība ar ievestajām ogām no Polijas un Lietuvas, kas bieži tiek uzdotas kā pašmāju dārzkopju produkcija. Izmaksas, kas saistītas ar ogu transportēšanu līdz tirgiem, un tirdzniecības organizēšanu saglabājas nemainīgas, kamēr reālais ogu pārdošanas apjoms var negaidīti krist un trīs līdz četras reizes būt zemāks par vēlamo. Situācija tirgos ir neprognozējama, tāpēc cenšamies nelielu ogu pārstrādi veikt saimniecībā uz vietas.”
Lielie pārstrādes uzņēmumi avenes pārstrādei aizvadītajos gados iepirka vidēji par 1,28 eiro kilogramā, par summu, kas ir zem “Smilškalnos” audzēto ogu pašizmaksas. Alvils teic, ka liels atspaids ir ES subsīdijas – gan tiešie maksājumi, gan par integrēto augļkopību un šajā gadā papildus arī par ražojošām platībām.
Vīns – glābiņš?
“Ja nevarētu ražot vīnu, tad, visticamāk, mestu ogu audzēšanai mieru. Vīns manā uzņēmējdarbībā ir ļoti liels atspaids,” atklāj Alvils. Kopš 2011. gada mājražotāji drīkst gada laikā pārdot līdz 10 000 litriem pašu ražotā vīna, pērn “Smilšakalni” tik daudz arī ražoja un visu pārdeva. “Smilškalnu” vīns no saimniecībā audzētajām kazenēm, upenēm, smiltsērkšķiem un citām ogām un to maisījumiem, pavisam deviņas šķirnes, rūgst Kuldīgā. “Padures velvets” – no avenēm un smiltsērkšķiem esot vispopulārākais, atklāj saimnieks.