Auzu pārslas… majonēzē, kotletēs, saldajā 0
Lai gan lielākoties saimnieces auzu pārslas izmanto piena putrām, retāk varbūt kāda pagatavo arī musli, no tām iznāk daudz dažādu gardumu. Baudiet ne vien saldos ēdienus, kēksiņus, krekerus, bet arī pat kotletes un majonēzi!
Majonēze (450 ml)
100 g maltu auzu pārslu,
250 g tomātu,
70 ml saldā krējuma,
35 g olīveļļas,
3 ēdamkarotes cukura,
½ – 1 tējkarote sāls,
½ tējkarotes maltu melno piparu,
1 tējkarote maltu melno sinepju sēklu.
Tomātus nomazgā, izņem cietos vidus un sablendē. Samaisa ar eļļu, saldo krējumu un garšvielām (ja mājās nav melno sinepju sēklu, tās var aizstāt ar veikalā nopērkamajām dzeltenajām krievu sinepēm). Sablendē visu viendabīgā masā (jākuļ vismaz 3 – 5 minūtes). Lieliska mērce, ar ko pārliet grilētus dārzeņus un gaļu, gaļas, zivju un dārzeņu kotletes, ceptus kartupeļus. Labi garšo, pārlieta svaigiem dārzeņiem.
Kēksiņi (12 gab.)
Augšai:
40 g kviešu miltu,
20 g maltu auzu pārslu,
35 g cukura,
35 g sviesta,
1∕3 tējkarotes malta muskatrieksta,
šķipsniņa sāls.
Pamatnei:
50 g maltu auzu pārslu,
50 g augstākā labuma kviešu miltu,
50 g rupja maluma kviešu miltu,
100 g sviesta,
40 g brūnā cukura,
160 g jogurta bez piedevām,
60 g rozīņu,
3 ēdamkarotes skābā krējuma,
½ tējkarotes cepamā pulvera,
¼ tējkarotes sāls.
Lai pagatavotu kēksa augšējo kārtu, mīkstu sviestu sajauc ar auzu pārslām, kviešu miltiem un pārējām sastāvdaļām. Pagatavotās drumstalas noliek malā.
Sajauc kopā visas sausās sastāvdaļas kēksa pamatnei: maltas auzu pārslas, abu veidu kviešu miltus, sāli, cepamo pulveri. Katliņā izkausē sviestu, pievieno cukuru, jogurtu un skābo krējumu, izmaisa. Pielej miltu maisījumam un kārtīgi izmaisa. Tad liek mīklu kēksu veidnēs, lai tā aizņem tikai 2∕3 daļas, un uzbirdina drumstalas. Cep +180 °C aptuveni 35 minūtes. Kēksus uzreiz neizņem no krāsns, atstāj durtiņas pusvirus, lai lēnām atdziest. Var pasniegt pie rīta tējas vai kafijas vai arī kā saldo ēdienu ar vaniļas saldējuma bumbu, kas vēl pārlieta ar kādu skābenu ievārījumu.
Saldais ar kraukšķiem (4 porcijas)
Kraukšķiem:
150 g auzu pārslu,
30 g sviesta,
35 g sakapātu riekstu,
1 – 2 ēdamkarotes cukura,
garšvielas pēc vēlēšanās (var likt kardamonu, muskatriekstu, kanēli).
Saldajam ēdienam:
200 ml saldā krējuma,
200 g sasaldētu zemeņu,
1 ēdamkarote cukura,
2 ēdamkarotes vaniļas cukura,
augļi dekorēšanai.
Vispirms pagatavo auzu pārslu kraukšķus. Katliņā izkausē sviestu, pieber auzu pārslas un viegli apcep, visu laiku maisot. Tad pievieno sakapātus riekstus (var izmantot gan mandeles, gan lazdu riekstus, pat saulespuķu sēkliņas) un turpina cept uz ļoti lēnas uguns. Beigās pievieno cukuru, un, kad tas izkusis, beidz cepšanu. Iegūtos kraukšķus izliek lēzenā šķīvī, lai atdziest.
Zemenes atkausē un sablendē ar vaniļas cukuru. Saldo krējumu sakuļ ar cukuru. Saldā ēdiena trauciņa apakšā lej zemeņu masu, tad kārto putukrējumu, kam uzbirdina auzu pārslu kraukšķus. Dekorē ar augļiem. Sanāk aromātisks, garšas ziņā bagātīgs un sātīgs saldais ēdiens. Labs brīvdienu rītu brokastīs!
Kotletes
70 g maltu auzu pārslu,
370 g vārītu kartupeļu,
50 g saldā krējuma,
3 ēdamkarotes augu eļļas,
1 ēdamkarote melno sinepju sēklu,
2∕3 tējkarotes sāls.
Kartupeļus novāra, nokāš (tā, lai paliek mitri) un sastampā. Pievieno maltas auzu pārslas, saldo krējumu. Samaisa. Pannā uzkarsē eļļu un uz 30 sekundēm apcep tajā melno sinepju sēkliņas (jāliek vāciņš, jo sēkliņas lec ārā no pannas). Sēkliņas kopā ar eļļu pievieno kotlešu masai un samaisa. Ar rokām veido kotletes un cep eļļā. Var pasniegt ar minēto majonēzi vai krējumu.
Krekeri
40 g maltu auzu pārslu,
150 ml piena,
30 g sviesta istabas temperatūrā,
2 ēdamkarotes cukura,
1 ½ tējkarotes cepamā pulvera,
1 tējkarote maltu anīsa sēklu,
½ tējkarotes sāls,
75 g rudzu miltu,
90 g kviešu miltu.
Pienu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, iemaisa tajā maltas auzu pārslas un atstāj atdzist. Tad iemaisa mīkstu sviestu, cukuru, sāli, maltas anīsa sēklas (ja nepatīk anīss, var likt nemaltas ķimeņu sēkliņas) un rudzu miltus, kuros iemaisīts cepamais pulveris. Samaisa un pakāpeniski pievieno kviešu miltus, līdz veidojas bieza mīkla (atkarībā no miltu kvalitātes, nepieciešamais daudzums var mainīties). Mīca mīklu, līdz tā elastīga un vienveidīga. Atstāj uz pusstundu atpūsties.
Tagad pats atbildīgākais – mīkla jāizveltnē maksimāli plānā kārtā! To ieteicams darīt uz cepamā papīra, tad uzreiz ar to arī varēsiet likt krekerus cepties uz pannas. Ja mīkla neļaujas izveltnēties un ir pārāk elastīga, tā jāatpūtina vēl 20 minūtes. Kad mīkla izrullēta, to ar robainu nazi sagriež strēmelītēs, lai veidojas gareni taisnstūrveida cepumiņi. Ja ir vēlēšanās, tos pirms likšanas cepeškrāsnī var pārkaisīt ar sāli. Cep 220 °C temperatūrā aptuveni 10 minūtes. Ļoti jāuzmana, lai nepiedeg. Sanāk gardi un veselīgi krekeri!