Foto-Aija Geida

Austrumzemju maize Naan 0

Siltajās zemēs nav lielās maizes krāsns un, izņemot naan maizi, mīklai neliek ne raugu, ne cepamo pulveri. Izmantojot īpašu tehnoloģiju, maize izdodas mīksta, pufīga un patīkama arī bez mīklas uzlabotājiem un irdinātājiem.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Tradicionāli Austrumu maizi gatavo uz atklātas liesmas improvizētā krāsniņā. Uz zemes no pāris ķieģeļiem izveido krāsns muti, iekur uguni, turpat uz dēlīša izrullē maizi un cep ugunī, katru pusi dažas sekundes paturot liesmā. Tā skaisti piepūšas, ir mīksta un ļoti garda. Tagad, grilēšanas sezonā, līdzīgu var gatavot uz grila, nepieciešams vien nopirkt standziņas, ar ko turēt maizi virs liesmas.

Sastāvdaļas
• 250 g kviešu miltu
• 45 ml gī vai parastā sviesta
• 125 ml ūdens
• 3 ēdamkarotes jogurta vai kefīra
• 3,5 g sausā rauga
• Tējkarote cukura
• ½ tējkarotes sāls

CITI ŠOBRĪD LASA

Pagatavošana.
Mazā bļodā sajauc raugu, cukuru un siltu ūdeni. Izmaisa un 15 minūtes patur siltā vietā, lai raugs aktivizējas un parādās burbulīši.

Katliņā uz mazas uguns izkausē gī vai parasto sviestu. Kviešu miltus sajauc ar sāli. Izber uz galda un miltu kaudzes viducī veido iedobumu. Tajā ielej izkausēto sviestu, jogurtu vai kefīru un aktivizēto raugu. Šķidrās sastāvdaļas ar dakšiņu samaisa improvizētajā miltu bļodā. Tad no malām pamazām ber vidū miltus un sāk veidot mīklu. Mīca aptuveni piecas minūtes, līdz mīkla ir elastīga un mīksta. Atkarībā no miltu kvalitātes nepieciešamais ūdens daudzums var atšķirties. No mīklas izveido bumbu, ieliek bļodā, kas izkaisīta ar kviešu miltiem, pārsedz ar dvieli un raudzē siltā vietā 70–80 minūtes. Ja mīklas apjoms divkāršojies, ir pietiekami rūgusi. To atspaida un sadala sešās vienādās daļās. No katras izveļ apaļu bumbu un uz virsmas, kas izkaisīta ar miltiem, izrullē plānu plāceni.

Pannā ielej mazliet eļļas un apcep naan maizi no abām pusēm. Ja viss izdarīts pareizi, cepot uzpūšas gaisa burbulīši. Gatavo maizi ieziež ar izkausētu sviestu. Vislabāk tā garšo silta. Austrumu zemēs naan maizi pasniedz ar pikantu čatniju. Tradicionāli gatavo cilindriskās akmens vai metāla krāsnīs, izrullēto plāceni pielipinot pie krāsns sieniņām.

Naan maize ir izteikti aromātiska, mīksta un sātīga.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.