FOTORECEPTE: Austrumu kartupeļu maize 0
1. Kefīram (vēlams siltam) piejauc sodu, sāli, cukuru un izmaisa.
2. Miltus sajauc ar klijām. Trešdaļu no paredzētā miltu daudzuma var aizstāt ar pilngraudu kviešu miltiem, lai lavašs uztura ziņā būtu vērtīgāks.
3. Miltu maisījumam pielej kefīru un eļļu. Lai mīkla būtu vijīga, elastīga un mīksta, tā jāmīca vismaz 8–10 minūtes. Mīklai jābūt nedaudz lipīgai, gaisīgai, tā nedrīkst būt cieta. Bļodu apsedz ar dvielīti un pagaida 30 minūtes.
4. Kartupeļus nomizo, sagriež vidēja izmēra gabalos un vāra, līdz tie pilnībā mīksti. Nokāš un rūpīgi sastampā, lai nepaliek neizšķīduši gabaliņi, kas var traucēt rullējot. Mazā eļļas daudzumā apcep ļoti smalki sagrieztus ingvera gabaliņus un pievieno masai. Pieliek arī uz pannas apgrauzdētas kokosrieksta skaidiņas, kurkumu, sāli un cukuru. Samaisa.
5. Kad kartupeļu masa atdzisusi, no tās veido valrieksta lieluma bumbiņas. Masai jābūt nedaudz mitrai, tā nedrīkst būt sausa. Ja gadījumā nelīp kopā, var pievienot nedaudz sviesta vai saldā krējuma.
6. Pēc pusstundas arī no mīklas saveļ bumbiņas, tikai mazliet lielākas, aptuveni mandarīna lielumā.
7. Mīklas bumbiņu ar mīklas rulli nedaudz izveltnē, iegūstot apmēram 8–10 cm diametra apli. Vidū ievieto kartupeļu bumbiņu.
8. Apkārt kartupeļu bumbiņai liek mīklu, veidojot it kā sainīti. Galus rūpīgi saspiež kopā.
9. Apgriež otrādi un mazliet izspaida ar rokām, lai veidojas plācenītis.
10. Pēc tam uzmanīgi veltnē ar rulli, līdz iegūst apmēram 2–3 mm biezu apli. Jāraugās, lai uz darba virsmas un ruļļa netrūktu miltu, jo, ja mīkla pielips, kartupeļu maizītē būs caurumi un tā tik labi neizcepsies.
11. Svarīgi ir pareizi izcept! To dara šādi: izrullēto maizīti liek uz pannas bez taukvielām. Desmit sekundes apcep vienu pusi, tad apgriež otrādi un maizītes augšpusē ar karoti uzsmērē pavisam nedaudz eļļas vai kausētā sviesta gī. Šo pusi apcep 30–40 sekundēs, tad griež atkal otrādi un apsmērē otru pusi ar pavisam nelielu daudzumu taukvielu. Cep uz lielas uguns.
12. Ja viss izdarīts pareizi, maizīte uzpūšas – kartupeļu masa pa vidu ir kā pildījums, bet mīkla paceļas.