Foto – Shutterstock

Austrumu garšaugs Itālijas salmene. Derēs pie gaļas, zivju un dārzeņu ēdieniem 0

Pirms diviem gadiem tirgū nopirku garšaugu – kariju jeb Itālijas salmeni. Pagājušajā rudenī ienesu istabā un pārziemināju. Augs visu laiku aug puķu podā. Pastāstiet kaut ko vairāk par šo garšaugu! UNA

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Veselam
Liekie kilogrami neatkāpjas ne pa kam? 4 pazīmes, ka jūsu vielmaiņa nedarbojas pareizi
Lasīt citas ziņas

Itālijas salmene (Helichrysum italicum) ir neliels, daudzgadīgs kurvjziežu dzimtas augs, kas savvaļā aug sausās, akmeņainās vai smilšainās vietās pie Vidusjūras.

Tas ir ap 60 cm garš, ar šaurām, sudrabainām lapiņām. Dzeltenās ziedu bumbiņas labi saglabā krāsu, tāpēc augu izmanto sauso ziedu kompozīcijās. Itālijas salmeni dažkārt dēvē par kariju, jo lapām piemīt spēcīgs austrumniecisks aromāts, lai gan tai nav nekā kopīga ar kariju (Murraya koenigii). Jaunos dzinumus un lapas izmanto kā piedevu Vidusjūras gaumē gatavotiem gaļas, zivju, dārzeņu ēdieniem. Itālijas salmene ir arī populārs ārstniecības augs, no kura iegūst ēterisko eļļu un plaši izmanto kosmētikā un medicīnā. Augam piemīt pret­iekaisuma un antioksidantu īpašības.

CITI ŠOBRĪD LASA

Gita Briģe Ukru pagasta zemnieku saimniecībā “Jaunās Čūreikas” audzē Itālijas salmeni ‘Aladin’. Tas ir ļoti dekoratīvs, ziedošs, aptuveni 30 cm augsts, kompakts lodveida augs ar sudrabainu lapojumu. Var audzēt podos, dobē vai akmeņdārzā.

– Šogad riskēšu Itālijas salmeni pārziemināt laukā, lai gan maz ticams, ka tā izturēs. Citiem audzētājiem gan iesaku to izrakt, tāpat kā rozmarīnu, un ziemā turēt visgaišākajā vietā, piemēram, virtuvē uz palodzes, – padomu dod garšaugu audzētāja. – Man patīk eksperimentēt, veidojot specifiskas garšaugu buķetes. Ik gadu gatavoju ziemai krājumus: sīki sagriežu dažādus garšaugus, pievienoju sarīvētus burkānus, sīpolus un visu sajaucu ar sāli. Maisījumu pildu burkās, glabāju pagrabā un ziemā pievienoju zupām un mērcēm.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.