Foto – Shutterstock

  0

Bučošanās var beigties ar infekciju!

Epšteina–Barra vīrusu jeb herpesvīrusu ceturto tipu mēdz dēvēt par skūpstu slimību, jo to ļaudis viens otram lielākoties nodod skūpstoties – apmainoties ar siekalām. Tādējādi ar to biežāk inficējas gados jauni cilvēki. Visaugstākais saslimstības līmenis ir 14–16 vecu meiteņu un 16–18 gadu vecu puišu vidū. Var teikt, ka šā vīrusa izplatībai ir tieša saistība ar dzimumnobriešanu un hormonu diktēto uzvedības modeli. Ar skūpstu vīrusu inficētai personai var parādīties ne tikai izsitumi uz ādas, bet arī kakla iekaisums, augsta temperatūra un iekaisuši limfmezgli. Nereti ceturtais herpesvīrusa tips izraisa meningītu, arī aknu un liesas bojājumus.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nedēļas nogale četrām zodiaka zīmēm sola lielas problēmas. Kuras ir tās, kam jāuzmanās! 3
Pasaulei vajadzētu atgādināt par šīm briesmām: Krievijā rosina detonēt kodolbumbu, lai liktu “cilvēcei aizdomāties” 85
TESTS. Vai tu esi stulbs? Šis tests ātri tev palīdzēs to noskaidrot
Lasīt citas ziņas

Savukārt sesto un septīto herpesvīrusu pieaugušiem cilvēkiem bieži saista ar noguruma sindromu. To izraisītie simptomi var neparādīties uz ādas vai gļotādas, bet var izteikti pazemināt imūnsistēmu, kā ietekmē cilvēks ilgstoši jūt nogurumu un nespēku, samazinās darbspējas un dzīvesprieks. Astotais herpesvīrusa tips, kas ir sastopams daudz retāk, var ierosināt audzējus – Kapoši sarkomu vai limfomu. Ar šo vīrusu parasti inficējas cilvēki ar ļoti novājinātu imūnsistēmu.

Ņemot vērā herpesvīrusu komplicēto dabu, slimnieki, kuriem tie izraisījuši dažādas, reizēm ļoti smagas veselības problēmas, nonāk ne tikai infektologu, bet arī ķirurgu un iekšķīgo slimību speciālistu redzeslokā.

Kā ārstēties, vislabāk ieteiks ārsts

CITI ŠOBRĪD LASA

Herpesvīrusu infekcijas viltīgās un postošās dabas dēļ pret to nedrīkst izturēties vieglprātīgi – sak, padzeršu vitamīnus, un būs labi! Slimība nopietni jāārstē ar medikamentiem un pacientam jāatrodas ārsta uzraudzībā.

Kā, piemēram, rīkoties vecākiem, ja viņi bērnam pamana pirmās herpesvīrusa infekcijas pazīmes? Angelika Krūmiņa iesaka nekavējoties konsultēties ar ģimenes ārstu vai pediatru, kurš ieteiks vislabāko ārstēšanās shēmu, kā arī sniegs padomus, kā turpmāk izvairīties no slimības paasinājumiem. Lai gan herpesvīrusa ārstēšanai ir radītas labas pretvīrusu zāles – gan tabletes, gan krēmi –, tā nepadodas viegli un, lai uzlabotos veselības stāvoklis, vajadzīgs laiks. Atkarībā no imunitātes viens uzlabojumu jūt jau trešajā ceturtajā dienā, cits – tikai pēc nedēļas. Lai infekciju pilnībā uzvarētu, noteikti nepieciešama vismaz viena nedēļa. Nodarboties ar pašārstēšanos nevajadzētu, uzsver infektoloģe. Bilstu, ka viens otrs pacients aukstumpumpas ierīvē ar sāli, un tas palīdzot. Angelika Krūmiņa stāsta: kāds pacients teicis, ka pret aukstumpumpām ar labiem rezultātiem cīnās, izmantojot zobu pastu. Tradicionālā medicīna šādas ārstēšanās metodes neatzīst, bet, ja šāda dziedniecība patiešām palīdz, nevar aizliegt to darīt. Tomēr vienlaikus vajadzētu apmeklēt ārstu, uzsver infektoloģe. Īpaši uzmanīgiem jābūt gadījumos, ja ar herpesvīrusu inficējies mazulis, jo šis vīruss maziem bērniem var radīt nopietnus veselības sarežģījumus. Slimnīcās nonāk dažāda vecuma pacienti ar smagām herpesvīrusa infekcijas izraisītām komplikācijām. Ja jau slimības sākumā veselības stāvoklis ir smags, ir augsta temperatūra, neatkarīgi no tā, vai izsitumu daudz vai tikai daži, nekavējoties vajadzētu meklēt ārsta palīdzību, piekodina Angelika Krūmiņa.

Pret vīrusu – ar poti

Herpesvīrusu infekciju atklāja jau pirms vairākiem gadsimtiem. Veikti apjomīgi pētījumi, un arī mūsdienās zinātnieki šai problēmai velta daudz laika un uzmanības. Lielākais sasniegums šajā jomā ir vējbaku vakcīna. Tā iekļauta bērnu vakcinācijas kalendārā valsts apmaksāto pakalpojumu klāstā. Patlaban pirmsskolas vecuma bērni saņem vienu poti pret vējbakām, bet plānots, ka drīz atvasītēm, kuras uzsāk skolas gaitas, potēs arī otru. Kopš uzsākta vakcinēšana, saslimšana ar vējbakām mūsu valstī strauji samazinājusies. Līdz ar to pārslimot vējbakas – šo smago un postošo slimību – vairs nav gluži vai katra bērna pienākums, kā tas bija vēl pirms 15 gadiem. Bērni ir pasargāti arī no smagajām komplikācijām, ko bieži ierosināja vējbakas.

Saņemt vakcīnu pret vējbakām ieteicams ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem, kuri bērnībā tās nav pārslimojuši. Pieauguši cilvēki vējbakas pārslimo ļoti smagi, ar masveida izsitumiem, bieži vien ar daudzu orgānu bojājumiem. Vakcīna vismaz par 50% pasargā ne tikai no vējbakām, bet arī no saslimšanas ar jostas rozi, kā arī samazina aukstumpumpu attīstības iespēju.

Reklāma
Reklāma

Jau ilgāku laiku zinātnieki visā pasaulē velta daudz pūliņu, lai radītu vakcīnu pret pirmā un otrā tipa herpesvīrusiem, kas izraisa aukstumpumpas. Pozitīvu rezultātu pagaidām nav. Zinātnieki cenšas izveidot arī tādu vakcīnu, kas pasargātu no astotā herpesvīrusa tipa, kas izraisa Kapoši sarkomu un citus audzējus. Šajā ziņā pagaidām tāpat nav progresa, bet cerams, ka nākotnē zinātniekiem būs panākumi, stāsta asociētā profesore Angelika Krūmiņa.

Pazīstams gandrīz katram…

Herpesvīrusa nosaukums cēlies no grieķu valodas vārda herpein, kas tulkojumā nozīmē – līst.

Pasaulē ir zināms vairāk nekā 80 dažādu Herpesviridae dzimtas pārstāvju. Vismaz astoņi no tiem izraisa slimības cilvēkiem.

Piemēram, ar herpes simplex un vējbaku vīrusu inficēti 90% planētas iedzīvotāju, bet ar jostas rozi – herpes zoster – slimo vismaz 10–20% pasaules iedzīvotāju. Sieviešu vidū herpesvīrusi ir izplatīti vairāk, tumšādainie cilvēki no tā cieš biežāk nekā eiropieši, neprecētie biežāk nekā precētie, lielpilsētu iedzīvotāji biežāk nekā laucinieki.

36,6 °C konsultante ANGELIKA KRŪMIŅA, RSU Infektoloģijas un dermatoloģijas katedras asociētā profesore, infektoloģe un hepatoloģe

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.