Gaspačo aukstā zupa ar tomātiem.
Gaspačo aukstā zupa ar tomātiem.
Foto: Shutterstock

Aukstās zupas – klasiskas un eksotiskas: 6 brīnišķīgas receptes 1

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Tās karstā laikā lieliski atsvaidzina, ir ātri un viegli pagatavojamas. Tikai jābūt asam nazim un stabilam dēlītim, lai varētu smalcināt aukstās zupas sastāvdaļas.

Klasiskā aukstā zupa

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 1,5 l kefīra

• 0,5 l marinētu biešu

• 1 garš gurķis vai vairāki īsi

• 2 cieti vārītas olas

• 1 ēdamkarote cukura

• 1 tējkarote krievu sinepju

• pustējkarotes sāls

• 1/3 tējkarotes maltu melno piparu

• 2 ēdamkarotes sakapātu diļļu

Pagatavošana:

CITI ŠOBRĪD LASA

Gurķi nomizo un smalki sagriež. Olas novāra un sakapā. Kefīrā iejauc sinepes, cukuru, sāli un maltus melnos piparus. Pievieno zaļumus, bietes, olas, gurķi un rūpīgi samaisa. Liek ledusskapī atdzesēties.

Var pievienot sagrieztus vārītus kartupeļus un kvalitatīvu vārīto desu.

Kefīra zupa ar brinzu

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 1 l kefīra

• 150 g brinzas

• 2 cieti vārītas olas

• 1 neliels gurķis

• 2 ķiploka daiviņas

• 50 g ciedru riekstu

• 2 tējkarotes citrona sulas

• 2 tējkarotes olīveļļas

• cukurs

• pipari

• sāls

• pāris raudenes zariņu

Pagatavošana:

Kefīru sajauc ar citrona sulu un eļļu. Pieber sāli, piparus un cukuru pēc garšas. Gurķi sagriež mazos kubiņos, ķiploka daiviņas sasmalcina un pieliek zupai.

Uz sausas pannas apcep ciedru riekstus, līdz zeltaini. Brinzu sadrupina gabalos. Šķīvjos salietai zupai pievieno brinzu un pārber apceptos riekstus. Olas sagriež ceturtdaļās, liek zupā, pārkaisa ar raudenes lapiņām.

Ar piparmētru un gurķiem

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 600 ml kefīra

• 200 ml bezpiedevu jogurta

• 4 gurķi

• 4 piparmētras zariņi

• 2 ēdamkarotes sakapātu diļļu

• 2 ēdamkarotes sakapātu pētersīļu

• 1 tējkarote cukura

• 1 tējkarote sāls

• pustējkarote krievu sinepju

• pustējkarote mārrutku

• 1/4 tējkarotes maltu melno piparu

Pagatavošana:

Gurķus smalki sagriež, dilles un pētersīļus sakapā, piparmētru rupji sakapā. Pievieno nedaudz kefīra un sablendē. Pielej atlikušo kefīru un jogurtu, pieliek mārrutkus, sinepes, sāli, cukuru un maltus melnos piparus. Visas sastāvdaļas samaisa un pāris stundu patur vēsumā.

Pasniedzot dekorē ar svaigi plūktām piparmētras lapiņām.

Ar avokado un garnelēm

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 1 īss lauku gurķis

• 2 avokado

• 100 g garneļu

• 2 ēdamkarotes bezpiedevu jogurta

• 2 ēdamkarotes laima sulas

• tase ūdens

• 2 ēdamkarotes sakapātas paprikas

• 2 ēdamkarotes sakapātu koriandra lapiņu

• 1 smalki sakapāta ķiploka daiviņa

• naža gals malta kumīna

• pipari

• sāls

• piciņa sviesta

Pagatavošana:

Avokado, gurķi, jogurtu, laima sulu un kuminu sablendē līdz viendabīgai masai. Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Liek atdzesēties vismaz stundu. Neilgi pirms pasniegšanas pannā izkausē sviestu, apcep ķiploku, līdz tas kļūst caurspīdīgs. Pievieno garneles, mirklīti pakarsē un noņem no uguns.

Zupu lej šķīvjos, viducī iesēdina pa garneļu kaudzītei, pārkaisa ar papriku un korian­dra lapiņām.

Reklāma
Reklāma

Dārzeņu gaspačo

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 2 tomāti

• 2 seleriju kāti

• gurķis

• paprika

• sīpols

• 2 ķiploka daiviņas

• 2 ēdamkarotes vīnogu etiķa

• 2 ēdamkarotes citrona sulas

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• 1 ēdamkarote sasmalcināta bazilika

• 3 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu

• pustējkarote maltu ķimeņu vai kumīna

• 1/3 tējkarotes maltu melno piparu

• 1 ēdamkarote cukura

• 1 tējkarote sāls

Pagatavošana:

Gurķi, tomātus, selerijas kātus un papriku smalki sagriež. Sīpolus un ķiplokus sakapā. Visas gaspačo sastāvdaļas samaisa un uz pāris stundām ievieto ledusskapī. Pasniedz aukstu.

Okroška

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 900 ml kefīra

• 2 vārīti kartupeļi

• 150 g kūpinātas mencas

• 4 cieti novārītas olas

• 2 gurķi

• vairāki redīsi

• 3 ēdamkarotes sakapātu zaļumu (dilles, loki, pētersīļi)

• 1,5 ēdamkarotes cukura

• 1 tējkarote sāls

• pustējkarote krievu sinepju

• pustējkarote mārrutku

• 1/3 tējkarotes maltu melno piparu

Pagatavošana:

Kefīru sajauc ar sāli, cukuru, maltiem melnajiem pipariem, krievu sinepēm, mārrutkiem un zaļumiem. Samaisa. Novārītos kartupeļus nomizo, olas noloba un sagriež mazos kubiņos. Gurķi nomizo un sagriež kubiņos, redīsus ripiņās, mencu garenos gabaliņos. Visas sastāvdaļas liek bļodā un pārlej ar kefīra mērci. Samaisa un pasniedz atdzesētu.

6 noderīgi padomi!

1. Kefīra aukstajām zupām ir pilnīgāka garša, ja tām pievieno nedaudz cukura.

2. Patīkamu asumiņu aukstajām zupām piešķir sarkanvīna etiķis, citrona sula, mārrutki un sinepes.

3. Auksto zupu pēc pagatavošanas vismaz uz pāris stundām ievieto ledusskapī. To ieteicams pasniegt ne siltāku par 12 ºC.

4. Svarīgi zupai pievienot zaļumus, kas piešķir svaigumu un patīkamas garšas akcentu. Tās var būt ne tikai tradicionālās dilles un lociņi, bet arī lupstājs, timiāns, raudene un kinza.

5. Ja kefīrs šķiet par skābu, tā vietā var izmantot bezpiedevu jogurtu, kas atjaukts ar ūdeni.

6. Lai aukstā zupa būtu aukstāka, pasniedzot var pievienot sakapātu ledu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.