Aukstā zupa ar biešu tornīti un vīnā vārītu olu 7
Sastāvdaļas
* 4 svaigas olas
* 50 ml baltvīna
Zupas pamatam
* 0,5 l kefīra
* 3 ēdamkarotes biešu sulas
* dilles, loki – pēc patikas
Tornītim
* 3 vārītas bietes
* 4 mazi gurķīši
* vidēja lieluma tomāts
* 6 redīsi
Pagatavošana.
Lai taptu zupas pamats, puslitru kefīra sajauc ar glāzi ūdens, iemaisa sakapātus zaļumus un biešu sulu. Gatavo olas. Bļodiņā iesit olu. Katliņā ielej 2 glāzes ūdens un karsē, pirms vārīšanās pievieno vīnu un vēl nedaudz uzkarsē. Karstajā vīna un ūdens maisījumā ar karoti iegriež tādu kā virpuli un centrā uzmanīgi iepeldina, ielej olu. Nepārtraukti maisa šķidrumu apkārt olai, lai tā veidotos viendabīga. Nedaudz vēl pakarsē un ar ēdamkaroti izņem. Tāpat gatavo pārējās olas.
Gatavo tornīti. Bietes, gurķīšus (ja vēlas, var mizot), tomātus un redīsus sagriež salmiņos, bet katru dārzeņa veidu liek atsevišķi, nesajauc kopā.
Tornīti veido zupas šķīvja vidū. Var kārtot vienkārši vai izmantot speciālu gredzenu, lai veidojums stabilāks. Liek šādā secībā: redīsi, gurķi, tomāti un bietes, pat vairākās kārtās. Tornīša augšpusē – vīnā vārītā ola.
Apkārt tornītim šķīvī uzmanīgi lej sagatavoto kefīra zupas pamatu. Visu dekorē ar svaigiem lociņiem, dillēm un redīsu daiviņām. Katrs ēdājs pats iemaisa tornīti zupas pamatā, izveidojot pats savu aukstās zupas versiju.
Pavāra piebilde
Tomāts ar bieti veido interesantu garšu, redīss piešķir asumiņu.
Zupai var pievienot arī karstas vārīta kartupeļa daiviņas.