Aukstā zemeņu zupa 0
Piedāvājam divas šīs zupas pagatavošanas versijas no senās pavārgrāmatas. Pirmā – zemenes ar vīnu – ir spāņu sangrijas ziemeļnieciska variācija, vairāk līdzinās dzērienam, nevis zupai. Otrajā variantā vīnu iebiezina ar baltmaizes rīvmaizi un aromatizē ar rīvētu citrona miziņu un kanēli.
Pirmā versija
• 250 g zemeņu
• 150 ml vīna pēc izvēles (var būt arī šampanietis)
• 100 ml auksta ūdens (var aizstāt ar ledu)
Zemenes nomazgā un sagriež nelielos kumosos. Pārlej ar izvēlēto vīnu un atstāj uz vienu stundu, lai zemenes sadraudzējas ar vīnu. Pasniedzot pielej aukstu ūdeni vai pieliek ledu.
Otrā versija
• 250 g zemeņu
• 250 ml vīna pēc izvēles
• 6 ēdamkarotes baltmaizes rīvmaizes
• 1 citrons
• 2 tējkarotes cukura (kanēļa maisījumam)
• ½ tējkarotes malta kanēļa
Citronu nomazgā, norīvē miziņu un sajauc ar cukuru un kanēli. Zemenes nomazgā, sagriež nelielos kumosos, sajauc ar citrona miziņu un rīvmaizi un uzlej vīnu. Ļauj maizei kādu stundu izmirkt. Pasniedzot pārkaisa ar cukura–kanēļa maisījumu.
Gatavoja Mākslas akadēmijas pasniedzēja, animatore un talantīga kulināre INGA PRAULIŅA, kura izdevusi savu pirmo pavārgrāmatu “Muižas zupas”