Foto – Shutterstock

Augļi un dārzeņi ar pesticīdiem – ēdiet droši!? 0

Bieži dzirdam ieteikumu ēst vairāk dārzeņu, augļu un pilngraudu produktu, taču, zinot, ka augi tiek apstrādāti ar toksiskām ķīmiskām vielām, rodas jautājums – vai šādi drīzāk nesagandēsim savu veselību?

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Pirms vairākiem gadiem Eiropas Pārtikas drošības iestādes pētījumi apliecināja, ka 45% produktu Eiropas tirgū satur pesticīdu atliekvielas un to pieļaujamais daudzums pārsniegts 2% gadījumu.

Normas robežās

Pastāv uzskats, ka labāk ēst dārzeņus un augļus ar pesticīdiem nekā iztikt bez tiem, jo tik daudz, lai saindētos, neapēdīsim.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kā teic Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vadītājs Māris Eiklons, mūsdienu lauksaimniecība nav iedomājama bez pesticīdu lietošanas. “Pēdējā laikā Latvijā mainījies klimats, ir citi kaitēkļi, slimības tiek ievazātas no siltajām zemēm. Lauksaimniekiem nākas pielāgoties situācijai, lai nopelnītu,” viņš vērtē.

M. Eiklons apstiprina, ka produktos atrod pesticīdu atliekvielas, taču tās esot zinātniski apstiprināto normu robežās. Katru gadu PVD inspektori ņem vidēji 300 paraugus gan vairumbāzēs, gan veikalos, gan tirgos, no kuriem apmēram puse ir pašmāju izcelsmes. Produktus pārbauda “Bior” Latvijas centrālajā laboratorijā. Desmit procentus paraugu ņem no bioloģiskajiem zemniekiem, kuru produktos pesticīdu nedrīkst būt nemaz.

Analīzēs vērtē, vai nav pārsniegta piesārņojuma norma kādai no 170 vielām, un, ja tā gadījies, tiek iedarbināta ātrā brīdināšanas sistēma un produktu izņem no tirdzniecības.

Pērn nav bijis neviena šāda gadījuma, 2015. gadā pesticīdi par daudz konstatēti no Polijas ievestā paprikā, bet 2014. gadā Itālijas spinātos un Ēģiptes apelsīnos.

Pēc M. Eiklona teiktā, Latvijā lieto mazāk pesticīdu nekā Rietumeiropas valstīs, jo tie ir diezgan dārgi. Dienvidu zemēs tos nākas izmantot vairāk, jo augu slimības un kaitēkļi ir izplatītāki nekā pie mums.

Viņaprāt, katram pašam jāizvērtē, kam uzticēties vairāk – tantiņām tirgū, kuras arī savos dārziņos mēdz lietot pesticīdus, vai lielražotājiem, kuri strādā zinātniski pamatoti un tiek regulāri kontrolēti. Ja nav paļāvības nevienam, atliek maksāt vairāk par bioloģiskajiem produktiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.