Augļi ir, bet pie ēšanas netiec: dārznieks pastāsta, kā uzveikt uzmācīgo bumbieru kraupi 0
Avots: Inita Šteinberga, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
“Kā tikt galā ar bumbieru kraupi? Augļi ienākas, bet saplaisā un kokos sapūst, līdz ēšanai nekad netiekam,” – jautā Kaspars no Pļaviņām.
“Kad augļu koki noziedējuši un sāk veidoties auglīši, tos var miglot ar populāro līdzekli Bordo,” pārbaudītas vērtības iesaka dārznieks Guntis Kormis no Vilgāles. Gatavo 0,5% šķīdumu – tādu, kādu lieto arī tomātu slimību profilaksei. Stiprāku nedrīkst izmantot, jo tad augiem radīsies apdegumi.
Lielaudzētājiem ir pieejami spēcīgāki preparāti kraupja apkarošanai, taču mazdārziņu īpašnieki tos nevar iegādāties, turklāt tie ir lielos iepakojumos un dārgi.
Pret kraupi mazāk ieņēmīgas ir šķirnes ‘Suvenīrs’, ‘Belarusskaja Pozdņaja’, ‘Mļejevas Agrā’. Savukārt ieņēmīgākas ir šķirnes ‘Pepi’, ‘Kurzemes Sviesta’. No gardās bumbieres ‘Vasarina Sviestine’ audzētājs iesaka atteikties, jo tās augļus mazdārziņā bez speciāliem smidzinājumiem izaudzēt nevar.
Ar Bordo vajadzētu apsmidzināt arī ābeles, plūmes un ķiršus. Tas mazinās gan kraupja, gan puvju attīstību, plūmēm – lapu iedegas. Turklāt tas būs labs mikroelementu mēslojums.