Audzējam vitamīnus uz palodzes: kādus un kā? 0
Inita Šteinberga, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
“Lai savaldītu vēlmi sēt to, kam vēl pārāk agrs, var parosīties ar zaļumu audzēšanu. “Tā ir īsta vitamīnu bumba! Turklāt zaļie asni istabā ir kā pavasarīgs dekors,” uz palodžu dārzkopību mudina zemnieku saimniecības “Zutiņi” saimniece Rūta Beirote.
Vairums cilvēku zaļumu audzēšanai pievēršas tieši ziemas otrajā pusē. Tad organisms patērējis iekrātās rezerves, un sāk prasīties kā zaļa un spirdzinoša.
Visvienkāršāk audzēšanai mājas apstākļos padodas zirņi un graudi. Tam sagādā vēlamā lieluma kastītes un augsnes substrātu. Derēs arī parastā dārza zeme.
Jo lielāka ģimene, jo vairāk zaļumu vajadzēs.
Diedzēšanai visdrošāk sēklas pirkt pārtikas veikalā. Ja iegādājas sēklu veikalā, tad jāpērk speciāli diedzēšanai paredzētās vai jāpārliecinās, ka tās nav kodinātas (piemēram, zirņi).
Zirņi spirgtumam
Diedzēšanai izmanto dažādu augu sēklas. Taču parasti visiem vislabāk garšo zirņu zaļie cekuliņi. Diedzēšanai der gan cukurzirņi, gan pelēkie zirņi. Šādi, piemēram, var notiesāt pērn pašu dārziņā ievākto zirņu sēklas pārpalikumus vai Ziemassvētkos neizvārīto zirņu paku.
Pirms sēšanas zirņus diennakti mērcē.
Kastītē ieber augsni un uz tās uzber izmērcētos zirņus. Piespiež. Svarīgi, lai zirņi būtu cieši cits pie cita, – tad zaļumu velēna būs blīvāka. Sējumu kastīti novieto siltā, tumšā vietā uz divām dienām, kamēr zirņi izdzen saknes. Tad ceļ uz palodzes gaismā un saulītē.
Jo zirnīši mazāki, jo gardāki un kraukšķīgāki. Optimālais garums, lai tos ēstu, ir 5–7 cm. Taču derēs arī 10 cm gari dzinumi, tikai tie būs jau nedaudz sīkstāki, tāpēc labāk izmantojami, sablendējot kokteiļos u.c.
Ja vēlas, lai mazais dzinums būtu dekoratīvs, ar skrullīšiem, tad izvēlas šķirnes, kuras sāk veidot stīgas jau no mazotnes (speciāli diedzēšanai paredzētās). Taču pelēkie zirņi un vairums zaļo zirnīšu tik mazā vecumā (līdz 10 cm) stīgas neveidos.
Kad zirņi apēsti, kastīti var nemest ārā, bet turpināt laistīšanu. Parasti zirņi izdzen vēl kādu asnu vai zaļumu dod kāds vēlāk atmodies zirnis.
Lai zaļumu pietiktu, tos sēj atkārtoti ar dažu dienu intervālu. Pat ja visus neapēd, tie telpā skaisti izskatās.
Nedrīkst diedzēt parastās dārza pupiņas. Tās ir indīgas! Diedzēšanai izmanto tikai tā sauktās Ķīnas pupiņas.
Graudi pašam un kaķim
Diedzēšanai piemērotākie ir kviešu un auzu graudi. Par rudzu diedzēšanu nav ziņu. Taču Rūta Beirote uzskata, ka vēl daudz varētu eksperimentēt, jo šī zaļumu audzēšanas mode tikai nesen ienākusi Latvijā no zemēm, kur ir siltāks klimats un arī augu sortiments atšķirīgs.
Ar graudiem rīkojas līdzīgi kā ar zirņiem – ber pabiezu kārtiņu uz augsnes, apgādā ar mitrumu, noliek siltā vietā un gaida zālīti.
Dzinumi ir vissulīgākie, kad sasnieguši ap 7 cm garumu. Diedzējumus var pievienot gan kokteiļiem, gan smalki piegriezt salātiem, uzbērt omletēm un putrām lociņu vietā. Ja zaļumu saaudzis daudz, tos var blanšēt un pievienot omletēm un citiem ēdieniem, līdzīgi kā to dara ar spinātiem. Vienīgi tad jārēķinās, ka, termiski apstrādājot, daļa vitamīnu iet bojā.
Padoms!
Mikrozaļumi vienmēr izdodas, sējot zirņus, graudus, rukolu, redīsus.
Diedzējot sēklas, tās nedrīkst ne pārlaistīt, ne iekaltēt.