Foto: Freepik

Atvērtu konservu bundžu uzglabāšana ledusskapī – drauds jūsu veselībai 0

Vai esat kādreiz saskārušies ar situāciju, kad atverat konservu bundžiņu, paņemat vajadzīgo pārtikas daudzumu un pārējo vienkārši ievietojat atpakaļ ledusskapī? Šī prakse ir visai ierasta daudzās mājās – cilvēki bieži vien ievieto ledusskapī jau atvērtas konservētu tomātu, zirnīšu, tunča vai citu produktu bundžiņas, neiedomājoties par iespējamajām sekām. Taču zinātnieki brīdina, ka šāda prakse var būt kaitīga veselībai, vēsta IFLScience.

Reklāma
Reklāma
Satraucošs signāls no karaļnama? Pāvests apglabāts, bet visi runā tikai par vienu…
Kokteilis
8 latviešiem pilnīgi normāli ieradumi, kas ārzemniekiem šķiet dīvaini. Tēja un medus ārstē visas kaites! 29
Kokteilis
Tuvākajās dienās konflikti būs neizbēgami: kurām zīmēm draud vislielākās nepatikšanas?
Lasīt citas ziņas

Metāls, no kura izgatavota konservu bundžiņa, laika gaitā izdala pārtikā dažādas kaitīgas vielas.

Kad konservu bundža tiek atvērta, tās metāla pārklājums saskaras ar skābekli un sāk oksidēties. Šis process var izraisīt metālu, piemēram, dzelzs un cinka, nokļūšanu pārtikā. Īpaši bīstami tas ir ar skābiem produktiem, piemēram, konservētiem ananāsiem un konservētiem tomātiem, jo tie var vēl ātrāk paātrināt metālu izdalīšanos. Metālu iekļūšana pārtikā ne tikai maina tās garšu un struktūru, bet ilgtermiņā var ietekmēt arī veselību, palielinot dažādu hronisku slimību attīstības risku.

CITI ŠOBRĪD LASA

Turklāt, ja bundža tiek atstāta ledusskapī nenoslēgta, produktā var iekļūt baktērijas, kas var izraisīt saindēšanos ar pārtiku. Ledusskapja aukstums palēnina baktēriju vairošanos, taču tas nenozīmē, ka tās vispār neattīstās.

Vēl viens būtisks risks ir bisfenols A (BPA) – ķīmiska viela, kas bieži tiek izmantota konservu bundžu iekšējā pārklājumā. Lai gan tās mērķis ir aizsargāt pārtiku no tieša saskares ar metālu, BPA var izdalīties pārtikā, īpaši, ja konservi tiek uzglabāti ilgstoši. Pētījumi liecina, ka šī viela var ietekmēt hormonālo sistēmu, palielināt aptaukošanās un vielmaiņas traucējumu risku, kā arī veicināt sirds un asinsvadu slimības.

Lai gan daudzās valstīs tiek ierobežota BPA izmantošana pārtikas iepakojumos, daļa ražotāju joprojām izmanto šo vielu, un nav garantijas, ka jūsu iegādātie konservi ir pilnībā droši no šāda piesārņojuma.

Lai izvairītos no nevēlamiem riskiem, ir svarīgi zināt, kā pareizi uzglabāt konservus pēc atvēršanas. Pirmkārt, pēc atvēršanas konservu saturu vajadzētu pārlikt stikla vai plastmasas traukā ar cieši noslēdzamu vāku. Šādi tiek samazināts risks, ka metāls iekļūs pārtikā un negatīvi ietekmēs tās kvalitāti. Turklāt, atšķirībā no bundžas, šādi trauki nodrošina labāku aizsardzību pret baktēriju vairošanos. Svarīgi atcerēties, ka atvērtie konservi jāuzglabā ledusskapī ne ilgāk kā 4 dienas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.