
Ieteikumi atvaļinājuma pavadīšanai 0
Pēc patīkamiem ceļojumiem jācenšas saglabāt garšas, smaržas, kas palīdz atsaukt atmiņā labās emocijas. Gardie ēdieni jāgatavo ne tikai pirmajā nedēļā, bet arī pēc mēnešiem un gadiem. Sajūtas atsvaidzina aromātiska tēja no konkrētās vietas. Psiholoģijas profesore Barbara Fredriksone stāsta, ka no notikumiem atceramies sliktāko brīdi, labāko brīdi un to, kā tas viss beidzās. Tāpēc jācenšas atvaļinājumu pabeigt patīkami, nevis, atgriežoties mājās, saplēsties pie netīrās veļas kaudzes vai par to, kurš pirmais ies vannā. Paspilgtinot notikumu, ko vēlamies paturēt prātā, to iespējams saglabāt.
Dažu pētījumu rezultāti ļauj secināt, ka atvaļinājums jāsāk pakāpeniski. Stresa hormonu līmeņa krišanās var veicināt saslimšanas. Tāpēc ieteicams atvaļinājuma sākumā pakāpeniski samazināt slodzi, dodoties skrējienā vai darot citus darbus. Tas pats attiecas uz atgriešanos darbā. Svētdienā atlidojot no ceļojuma, nevajadzētu uzreiz pirmdien doties uz darbu, it sevišķi, ja lido pāri laika zonām. Vienu dienu nepieciešams veltīt, lai no jauna iejustos ikdienas vidē. Arī darbā nevajag uzreiz ienirt papīru kaudzēs.
Jāmāk atvaļinājumu vilkt sev līdzi visos iespējamajos veidos: uzlikt ceļojuma bildi uz datora ekrāna, dalīties iespaidos ar kolēģiem par redzēto un paveikto – kaut vai iestādīto puķu dobi vai izvārīto melleņu zapti.