Atvadas no pēdējā ķirbja. Garda un sātīga biezzupiņa 4
Ciemojoties pie tomātu audzētājiem – Bražūnu ģimenes, tikām cienāti ar brīnumgardu, sātīgu biezzupu.
Visas Bražūnu ģimenes receptes sākas līdzīgi: “Vispirms izaudzē ķirbi (tomātu, gurķi utt.)!”
Zupa ir kā radīta, lai ģimenes locekļiem (pat tiem, kuriem ķirbji negaršo) gluži nemanot izēdinātu lielu daudzumu milzu ogas. Šī tēma sevišķi aktuāla patlaban, kad sārtajiem resnīšiem strauji beidzas derīguma termiņš.
Bražūnu ģimenes mamma Elga stāsta, ka zupas izejvielām precīzu proporciju nav, sastāvdaļas var variēt, pievienojot to, kas labāk garšo vai ir pa rokai. Protams, galvenajā lomā ir ķirbis.
Vispirms prāvā katlā sautē smalki sagrieztus burkānus un kartupeļus (tievētāji var nelikt), tad ieber ķirbi un uzlej tik daudz ūdens, lai apņem dārzeņus, un vāra.
Uz pannas apcep sīpolus, līdz tie zeltaini. Pieliek mazliet tomātu mērces vai citu tomātu miksli no pašu pagraba, kā arī asos piparus, un pievieno gatavajiem dārzeņiem. Visu sablendē, pievieno sviestu vai saldo krējumu. Pašās beigās pieber sāli un cukuru pēc garšas.
Zupai rozīnīti piešķir piedevas, piemēram, ķirbju sēkliņas (tās veikalos ir lētas, turklāt jau lobītas) un maizes grauzdiņi ar ķiplociņu. Var likt klāt arī skābo krējumu.