Iepazīstam atšķirīgus piparus un kādos ēdienos tos labāk izmantot 1
Melnajiem dažādas garšas nianses
Pipari ir viena no populārākajām garšvielām, vien jāzina, kurus – melnos, zaļos, rozā vai baltos – izvēlēties. Piemēram, ja melnie pipari dedzina kuņģi, ieteicams ņemt garos melnos piparus, savukārt zaļie ir daudz maigāki par melnajiem un baltajiem, bet ar rozā pipariem nevajag aizrauties, jo lielās devās tie var kaitēt. Meistarīgi pievienojot dažādus piparus, ēdiens garšos atšķirīgi.
Eiropā vispopulārākie ir melnie pipari, kurus var likt gandrīz pie visiem ēdieniem. Tās ir melnā piparauga (Piper nigrum) ogas, kas novāktas negatavas un kaltējot iekrāsojušās tumši brūnas, pat melnas. Patiesībā melnajiem pipariem ir dažādas šķirnes ar savām garšas niansēm, ko gardēži izmanto, lai piešķirtu ēdienam neparastu akcentu. Piemēram, Saravakas melnajiem pipariem ir interesants meža un zemes aromāts, tie papildina medījumu un meža sēņu ēdienus, ir vidēji asi ar mazliet sveķainu garšu. Malabāras melnajos piparos jūtama citrusu un priežu nianse. Miziņām ir zaļgana nokrāsa, tie der zivju ēdieniem. Teličeri melnie pipari ir ļoti lieli un tumši, jo tiek vākti pilngatavības stadijā, līdz ar to garša ir piesātināta, nobriedusi. Šie pipari ir asāki, ar tikko manāmu ziedu un ķiršu garšu.
Sen pagājuši laiki, kad melnos piparus izmantoja tikai sāļajiem ēdieniem. Šķipsniņa šīs garšvielas piešķir interesantu garšu gan svaigu augļu salātiem un kazas siera desertiem, gan saldajiem ēdieniem ar žāvētām vīģēm vai plūmēm.
Zaļie vēl nav nogatavojušies
Nosaukums jau pasaka priekšā, ka tās ir nenogatavojušās piparauga ogas. Šo piparu garša ir atsvaidzinoša, bez zaļām ogām piemītošā sīvuma. Tie ir maigāki, mazāk jūtama svilinošā garša, labi sader ar jūras veltēm, maltās gaļas ēdieniem, var izmantot marinādēm. Iespējams nopirkt gan kaltētus, gan konservētus zaļos piparus.