Foto: Shutterstock

Ātri un lielā karstumā: 3 ēdienu receptes “viss vienā pannā” 1

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Gatavojot ēdienu vokpannā, ir daudz plusu. Dārzeņi tiek karsēti īsu brīdi, tāpēc saglabā gan krāsu, gan vērtīgās vielas un svaigo izskatu. Gaļas ārējās šķiedras apcepas un neļauj izplūst sulām. Ēdiens izdodas kraukšķīgs un gards, turklāt pēc maltītes nav smaguma sajūtas.

Dārzeņus apcepot parastajā pannā, šķidrums vienmērīgi iztvaiko no visas virsmas, savukārt vokpannā tas sakrājas apakšdaļā, tāpēc ir vienkāršāk ar minimālu daudzumu taukvielu pagatavot sulīgus ēdienus. Turklāt dārzeņus, gaļu, rīsus un citas ēdiena sastāvdaļas traukā var likt gandrīz vienlaikus, kuru pagatavošanai citkārt būtu bijis vajadzīgs atšķirīgs laiks. Tiesa, lai vokpannu varētu uzkarsēt līdz nepieciešamajai temperatūrai, jābūt spēcīgai uguns liesmai, vāja gāzes liesmiņa nederēs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Daudzām mūsdienās ražotām vokpannām ir plakans ārējais dibens, bet iekšpusē tās ir apaļas, tāpēc ir piemērotas gan elektriskajai, gan gāzes plītij. Parasti šīs pannas ražo no čuguna, kas izcili saglabā karstumu. Tieši tādēļ pagatavotā maltīte uzreiz jāņem ārā no pannas, citādi uzkrātais karstums turpinās sautēt ēdienu.

Kad vokpanna uzkarsusi, ielej eļļu un, nedaudz apļojot trauku, ļauj izplūst līdz pat augšējai malai. Arī eļļai kārtīgi jāuzkarst – liekot ēdiena sastāvdaļas uz pannas, jāskan čūkstēšanai.

Pirmos vokpannā liek cietākos produktus (gaļa, burkāni, kāposti), pēc tam vidēji mīk­stos (paprika, ziedkāposti, sēnes) un mīkstos (tomāti, cukīni, cukurzirņu pākstis, konservēti bambusu dzinumi).

Pašā centrā vokpanna ir plāna un ļoti ātri sakarst. Virzienā uz malām trauks pamazām kļūst biezāks, tāpēc ēdiena sastāvdaļas, kas jau apcepušās, var pārbīdīt uz malām, kur tās turpina cepties lēnāk un vienmērīgāk.

Ņemot vērā, ka cepšana vokpannā notiek īsu brīdi, ēdiena sastāvdaļas jāsagatavo iepriekš. Dārzeņus sagriež plānās strēmelēs, gaļu sagatavo lielos, bet plānos gabaliņos, lai cepot neizžūtu, tajā pašā laikā nebūtu jēli.

Ēdienam īpašu garšu piešķir WOK mērce. Pamatā tā ir Ķīnas saldskābā mērce ar ananasiem, kurai pievienots ingvers, citrona sula, kukurūzas ciete un čili.

Kraukšķīga vista saldskābā mērcē

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 1 vistas fileja

• suši rīsi

• 1 ola

• 1 cukīni

• 1 burkāns

• puse paprikas

• puse sarkanā sīpola

• ¼ Ķīnas kāposta

• 3 ķiploka daiviņas

• nedaudz ingvera

• 1 tējkarote sezama eļļas

• 1 tējkarote sojas mērces

• sezama sēklas

• rīvmaize

• milti

• olīveļļa

• sāls

• malti melnie pipari

• kaltēta raudene

Pagatavošana:

Vistas fileju pārgriež uz pusēm un sašķērē plānās, pagarās strēmelītēs. Uz dažām minūtēm ievieto marinādē, kas pagatavota no olīveļļas, sāls, maltiem melnajiem pipariem, kaltētas raudenes, pāris ķiploka daiviņām un nedaudz ingvera. Kad vistas gaļas strēmelītes iemarinējušās, tās apviļā miltos, sakultā olā un panē rīvmaizē.

Reklāma
Reklāma

Sakarsētā vokpannā ielej olīveļļu un uzkarsē. Vistas gaļas strēmelītes cep, līdz kļūst gaiši brūnas. Izņem no pannas un salvetē nosusina taukvielas.

Novāra suši rīsus.

Cukīni, sarkano sīpolu, papriku, burkānu un Ķīnas kāpostu sagriež plānās strēmelītēs. Uzkarsē vokpannu un ielej nedaudz olīveļļas. Liek visus sagrieztos dārzeņus, uzbārsta sāli un nedaudz apcep. Dārzeņus pavelk uz pannas malām, lai vidū veidotos brīvs aplītis. Tajā ielej olīveļļu un ieber sasmalcinātu ķiploka daiviņu. To uzkarsē un iejauc dārzeņu masā. Tad vēlreiz vidū veido aplīti, kurā ielej eļļu, iesit olu un tai uzbārsta sāli. Ar koka lāpstiņu olu strauji maisa, lai veidotos nelielas pārsliņas. Uzlej tējkaroti sojas un tējkaroti sezama eļļas, iemaisa dārzeņus. Pievieno vārītos rīsus. Uzbārsta sezama sēkliņas.

Olu nūdeles ar garnelēm

Sastāvdaļas:

• garneles

• olu nūdeles

• paprika

• cukīni

• burkāns

• sīpols

• ¼ Ķīnas kāposta

• dažas ķiploka daiviņas

• ingvers

• čili saldskābā mērce

• terijaki mērce

• sojas mērce

• olīveļļa

• sojas eļļa

• sezama eļļa

• sezama sēklas

• sāls

• malti melnie pipari

• citronpipari

• čili pulveris

Pagatavošana:

Garneles ievieto marinādē, ko pagatavo no sāls, maltiem melnajiem pipariem, citronpipariem, sasmalcināta ingvera, sojas mērces un čili saldskābās mērces. Papriku, cukīni, burkānu, Ķīnas kāpostu sagriež strēmelītēs. Vokpannā uzkarsē olīveļļu, vispirms aprauj 1 ķiploka daiviņu un 3 ingvera ripiņas, tad pievieno sagrieztos dārzeņus, kam uzbārsta sāli un čili pulveri. Viegli apceptos dārzeņus pabīda uz vokpannas malām, lai tiem pa vidu varētu cept garneles. Kad tas izdarīts, visu pārlej ar sojas un sezama eļļu un samaisa. Pievieno vārītas olu nūdeles, uzbārsta sezama sēklas un uzslaka terijaki mērci.

Cepts saldējums apelsīnu sulas mērcē

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• plombīra saldējums

• kukurūzas pārslas Corn Flake

• apelsīnu sula

• kartupeļu ciete

• kviešu milti

• ola

• olīveļļa

• ingvers

• cukurs

• sāls

Pagatavošana:

Saldējuma bumbas apviļā vairākos pārtikas produktos: vispirms miltos, tad sakultā olā, pēc tam sasmalcinātās Corn Flake pārslās, vēlreiz olā un Corn Flake. Katru saldējuma bumbu pusminūti apcep uzkarsētā olīveļļā un novieto uz salvetes, lai notek taukvielas.

Lai pagatavotu mērci, uz pannas uzkarsētā olīveļļā apcep sasmalcinātu ingveru un čili pulveri. Pievieno apelsīnu sulu, sāli un cukuru. Iebiezina ar kartupeļu cieti.

Uzziņa:

• Ēdienu gatavojot vokpannā, tradicionāli izvēlas sezama eļļu. Ja nav tīkama tās specifiskā garša un aromāts, to var aizstāt ar saulespuķu, olīvu vai vīnogu kauliņu eļļu, kas ir piemērota karsēšanai augstā temperatūrā.

• Vokpannu nevajadzētu pieblīvēt ar produktiem, jo tad dārzeņi nebūs kraukšķīgi, bet izsutināsies kā sautējums.

• Dārzeņiem un citām vokēdiena sastāvdaļām jābūt nosusinātām, lai tās apceptos ar kraukšķīgu garoziņu.

• Ēdiena sastāvdaļas jāliek sakarsētā vokpannā un visu gatavošanas laiku jāuztur augsta temperatūra.

• Cepšanas process aizņem vien dažas minūtes. Ēdiens ir gatavs, kad dārzeņi iekšpusē vēl nedaudz cieti, bet no ārpuses kraukšķīgi.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.