Ātri pagatavojami, kraukšķīgi mazsālīti gurķīši ar ķiršu lapām un smaržīgajiem pipariem 5
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Pašu gatavotiem mazsālītajiem gurķīšiem piemīt īpaša garša un aromāts. Tos var nokraukšķināt tāpat, tie ir lieliska piedeva dažādiem ēdieniem. Turklāt mazsālīto gurķīšu lielais pluss – tos var ātri pagatavot, un nav ilgi jāgaida, lai varētu ēst.
Ar ķiršu lapām un smaržīgajiem pipariem
Sastāvdaļas:
• 1,5 kg nelielu gurķīšu
• 2 l ūdens
• 4 ēdamkarotes sāls
• 6 ķiploka daiviņas
• 6 upeņu lapas
• 5 smaržīgie pipari
• 5 krustnagliņas
• 3 ķiršu lapas
• 2 ziedošas dilles
• 1–2 mārrutka lapas
• 1 lauru lapa
Pagatavošana:
Ūdenim pieber sāli, uzvāra un kādu laiku pavāra, ja nepieciešams, noputo. Gurķus rūpīgi nomazgā un nogriež galus. Traukā kārtām liek gurķus un garšaugus, pārlej ar karstu sālījumu.
Gurķus var sākt nogaršot pēc 24 stundām.
PADOMI
• Mazsālītu gurķu gatavošanai piemēroti vienādi, nelieli un tievi lauka gurķīši. Savītuši vai pārauguši nav derīgi.
• Ja gurķi kādu dienu stāvējuši, tos pirms apstrādāšanas vēlams aptuveni 8 stundas mērcēt aukstā ūdenī.
• Galvenie garšaugi, kas nepieciešami mazsālītiem gurķīšiem, ir dilles, upeņu lapas, ķiploki un mārrutki.
• Dilles mazsālītiem gurķiem pievieno ar visiem kātiem un ziedkopām. Tieši ziedēšanas laikā tās ir visbagātākās ar aromātiskajām vielām.
• Var pievienot arī baziliku, estragonu, raudeni, piparmētras, pētersīļus, timiānu un ķiršu lapas.
• Mazsālītu gurķu gatavošanai izmanto rupjo sāli bez joda, fluora vai citām piedevām.
• Šie gurķi nav domāti ilgai glabāšanai.