Ātri, ļoti gardi un sātīgi: 5 karstmaižu variācijas maziem un lieliem 19
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Tās var ātri pagatavot, ir sātīgas un garšo visiem. Turklāt pagatavošanai iespējams izmantot gan dažādu šķirņu maizi un sieru, gan dažādot piedevas.
Ar žāvētu gaļu un pesto
Sastāvdaļas:
• graudu maize
• 200 g žāvētas cūkgaļas
• 250 g siera
• 2 nelieli tomāti
• 1 sīpols
• 2 ēdamkarotes pesto
• svaigi malti melnie pipari
Pagatavošana:
Gaļu, sīpolus un tomātus sagriež sīkos gabaliņos. Pievieno pesto, svaigi maltus melnos piparus un sajauc. Masu ziež uz maizītēm, pa virsu liek sarīvētu sieru.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 °C. Maizītes kārto uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru. Cep 8–10 minūtes.
Pesto vietā var izmantot majonēzi vai tomātu mērci.
Ar spinātiem un sieru
Sastāvdaļas:
• 2 šķēles kliju tostermaizes
• 50 g siera
• 30 g svaigu spinātu
• sviests
Pagatavošana:
Maizes šķēles apziež ar sviestu. Sieru sarīvē, sajauc ar spinātiem un liek uz maizes šķēlēm. Uzkarsētā cepeškrāsnī ievieto plāti ar maizītēm un cep, kamēr siers izkusis un maizīte viegli apbrūninājusies.
Karstmaizītes var cept arī uz pannas, bet tad tās nebūs tik kraukšķīgas, kā cepot cepeškrāsnī.
Ar sēnēm, papriku un mocarellu
Sastāvdaļas:
• graudu maize
• 10 šampinjonu
• pusmīkstais siers mocarella
• puse sarkanās paprikas
• sauja pētersīļu
• Dižonas sinepes
• svaigi malti melnie pipari
Pagatavošana:
Paprikai izņem sēklotni, sagriež smalkos gabaliņos. Sēnes sagriež šķēlītēs un apcep uz pannas sakarsētā taukvielā. Uzbārsta maltus melnos piparus. Uz maizītēm uzziež Dižonas sinepes, kas sajauktas ar sakapātiem pētersīļiem, tad liek saceptās sēnes, papriku, visam virsū – mocarellas šķēles.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 °C. Maizītes kārto uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru. Cep aptuveni 10 minūtes, kamēr siers izkusis.
Ar olām un sieru
Sastāvdaļas:
• 8 tostermaizes šķēles
• 200 g siera
• 6 olas
• 2 ēdamkarotes piena
• eļļa
• sāls, pipari
Pagatavošana:
Četru tostermaižu vidū ar glāzi izspiež caurumu. Šīs maizes šķēles uzliek uz veselajām maizes šķēlēm. Blodiņā sakuļ 2 olas ar 2 ēdamkarotēm piena, pipariem un sāli.
Uz plāts uzklāj cepampapīru un viegli noziež ar eļļu. Sagatavotās maizes dubultšķēles apviļā sakultajā olu un piena maisījumā, liek uz plāts un viegli piespiež, lai labāk turētos kopā. Katrā aplītī iesit pa olai un maizīšu virsmu bagātīgi pārkaisa ar sarīvētu sieru.
Cep cepeškrāsnī 190 °C 10–12 minūtes.
Ja gribas šķidrāku olas dzeltenumu, olas maizes aplītī iesit 3–5 minūtes pirms cepšanas beigām.
Ar bumbieriem un sieru
Sastāvdaļa:
• gaišā čabata
• mīkstais siers brī
• 2 ēdamkarotes sviesta
• 2 ēdamkarotes medus
• 2 bumbieri
• 40 g lobītu valriekstu
Pagatavošana:
Gaišās čabatas maizītes pārgriež uz pusēm, apziež ar sviestu, uzliek brī šķēlīti un cep 180 °C sakarsētā cepeškrāsnī 5–8 minūtes. Pa to laiku bumbieri sagriež šķēlēs, bet valriekstus apgrauzdē uz pannas. Uz karstām maizītēm liek bumbiera šķēles, valriekstus un pārslaka ar medu.
Padomi:
• Pirms cepšanas ieteicams vienu maizes šķēles pusi apgrauzdēt uz pannas, bet masu likt uz neapgrauzdētās puses. Tad karstmaizīte būs kraukšķīgāka, vidus nesaplaks un masa labāk turēsies uz maizes.
• Maizes šķēlei nevajadzētu būt ne par plānu, ne par biezu – aptuveni 1,5 cm biezumā.
• Ieteicams izvēlēties labāk kūstošos sierus: Krievijas, Holandes, Čedaras, Ementāles.
• Siers jāsarīvē, jo šķēlēs liktais siers var neizkust vienmērīgi.