Foto – Aija Geida

Ātrās tortillu uzkodas desmit minūtēs 0

Vai iespējams pagatavot siltas uzkodas desmit minūtēs? Jā, ja izmantojat tortillas maizi. Iedvesmai daži varianti, tālāk jau viss atkarīgs no tā, kas ledusskapī aizķēries…

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Tortillas maize ir unikāla, no tās var pagatavot daudz dažādu ēdienu. Viss atkarīgs, ar ko to sapildīsiet, vai cepsiet cepeškrāsnī vai pildīsiet bez cepšanas. Ja ļauj izdomai vaļu, variācijas ir neskaitāmas. Iznāk lieliskas aukstās uzkodas viesībās, bērnam pusdienas, ko uz skolu iedot, vai vienkārši garda piedeva pie zupas.

Ko piedāvā veikalos?

Izpētot veikala tortillu sastāvu, nākas secināt, ka daudzi ražotāji, vēloties maksimāli pagarināt šīs maizes uzglabāšanas laiku, pievieno tām daudz dažādu piedevu, kas veselīgas pārtikas cienītājus varētu atturēt no šādas izvēles. Tas tiešām ir dīvaini – lielie ražotāji, lai no miltiem kaut ko pagatavotu, lielākoties nespēj iztikt bez irdinātājiem un citiem uzlabotājiem, lai gan gadsimtiem cilvēki ir gatavojuši bez tiem, turklāt rezultāts bez e-vielām ir daudzkārt gardāks un aromātiskāks. Lai pagatavotu šīs plānās maizes, patiesībā ir nepieciešami vien kviešu milti, eļļa, ūdens un sāls. Izvēloties tortillas veikalos, ieteicams uzlikt brilles un iedziļināties komponentos, jo var atrast arī tādas, kuru sastāvs ir tuvu pamatreceptei, bez uzlabotājiem, irdinātājiem, mitrum­uzturētājiem, emulgatoriem, biezinātājiem un skābuma regulētājiem. Vislabāk tomēr atlicināt laiku un pašiem pagatavot svaigas tortillas.

Kā mājās pagatavot tortillas?

CITI ŠOBRĪD LASA

Nekā sarežģīta: no dotā daudzuma iznāk 12 vidēji lielas
 tortillas.

• 500 g kviešu miltu,

• 110 g augu eļļas,

• 240 g ūdens,

• 1/8 tējkarotes cepamā pulvera,

• 1 – 1,5 tējkarotes sāls.

Nosver miltus. Ideāli, ja trešajai daļai no vajadzīgā daudzuma izmanto rupja maluma kviešu miltus un vēl pieber kārtīgu sauju kliju, tad tortilla ir ne vien garda, bet arī veselīga. Miltiem pievieno cepamo pulveri un samaisa, pēc tam ieberž eļļu. Aukstā ūdenī izšķīdina sāli un to pamazām pielej maisījumam. Atkarībā no miltu kvalitātes izmantotā ūdens daudzums var atšķirties par +/- 40 gramiem. Mīklai jāiznāk elastīgai, vijīgai, to mīca tik ilgi, kamēr vairs nelīp pie rokām. Tad noliek uz 20 minūtēm atpūsties, būs daudz vieglāk izrullēt.

Sadala mīklu 12 vienādos gabaliņos un ar eļļainām rokām izveido bumbiņas. Uz galda uzkaisa nedaudz miltu un izrullē mīklu maksimāli plāni apļa formā. Uz vidējas uguns uzsilda pannu, taču neietauko, un liek izrullēto tortillu cepties. Pēc 15 sekundēm apgriež, pacep vēl tikpat ilgi un tortilla gatava. Iesmērē ar sviestu.

Izmaksas tieši trīs reizes mazākas, nekā pērkot veikalā. toties garša un aromāts – tūkstoškārt labāks. Ledusskapī var glabāt nedēļu – pēc izņemšanas tik nedaudz jāuzsilda.

Ja ciemiņi pārsteidz

Kad ierodas negaidīti ciemiņi, nākas dažu minūšu laikā sarūpēt ko gardu.

Ja vien pieejama tortillas maize vai lavašs, ļoti ātri var pagatavot neparastas un gardas uzkodas, kas neprasa ne daudz pūļu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.