“Ātrais” vīns no margrietiņām un ilzītēm 0
Vīna pagatavošanai nepieciešams:
3-4 l ziedu;
4 l ūdens;
1 kg gaišo rozīņu;
1-1,5 kg cukura;
2 citroni;
1 apelsīns;
Ceturtdaļtējkarote tanīna;
vīna raugs.
Vāc ziedus kopā ar visiem dzeltenajiem vidiem, kātiņus atdala. Ūdeni uzvāra kopā ar cukuru, pieliek tanīna pulveri, rauga barības vielas. Skābumam pievieno divus nomizotus un šķēlītēs sagrieztus citronus un vienu apelsīnu. Karstā cukurūdenī, bet vairs nevārot, ieber ziedus, atstāj ievilkties divas dienas. Nokāš un izspaida no ziediem visu sasūkušos šķidrumu.
Pieliek raugu, dažas dienas paraudzē ar gaisa piekļuvi. Veidosies duļķaini nosēdumi un putas. Kad putošana mazliet mazinās, nolej no biezumiem, iepilda balonā ar hidroslēdzi un raudzē vēsumā 1-2 mēnešus. Nolej no nogulsnēm. Vēl pēc mēneša vīns jau ir dzerams. Diemžēl tas nav ilgi glabājams – jau pēc pusgada aromāts sāk zust un garša pasliktinās.
Tāpat gatavo ilzīšu (dzelteno pīpeņu), ehināciju vai mārpuķīšu vīnu.