Ātrā ogu kūka ar vaniļas mērci 0
Autors: Inita Šteinberga, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas mediji”
Īstā kūka tām, kuras apgalvo, ka cepšanai nav laika. Vai arī tad, ja pēkšņi pieteikušies ciemiņi.
• sausais ātrās kūkas vai kēksa maisījums
• dārza ogas
Ja našķi vajag ātri, tad lieliski var izmantot gatavos kūku vai kēksu maisījumus. Šai ogu kūkai noderēs jebkuri. Apaļajā veidnē ielej biskvīta masu 3–5 cm augstumā. Mīklai uzber lielu sauju dažādu dārza ogu. Vislabākās – kas nav pārāk sulīgas un pārgatavojušās. Liek cepties cepeškrāsnī attiecīgā temperatūrā, kā norādīts uz iepakojuma.
Kad kūka gatava, to atdzesē un bagātīgi apber ar svaigām ogām. Mīklā pašķīdušo un svaigo ogu garša burvīgi saskan.
Ogu nedrīkst būt pārāk daudz – tad kūka nebūs čagana.
Vislabāk kūkas gabaliņš garšo, pārliets ar vaniļas mērci.
Vaniļas mērce
Īstam gardēdim ledusskapī vienmēr pa rokai jātur vaniļas mērce. Ar to var ēst gan ogas, gan kūkas, gan baudīt vienu pašu (no mazas porcelāna krūzītes ar sudraba karotīti, sēžot savā puķu dārziņā!).
Šīs mērces recepte no citām atšķiras ar to, ka netiek pievienoti milti. Tāpēc tā nav tik bieza un gluma kā tradicionālā.
• 0,5 l piena
• 3 olu dzeltenumi
• cukurs pēc garšas
• šķipsna vaniļas cukura
Uzkarsē pienu, pieber vaniļas cukuru un iemaisa ar cukuru saputotus olu dzeltenumus. Lēni karsē, līdz mērce kļūst tumīga.
Ātrajā variantā katliņu karsē vienkārši uz plīts. Ja gatavo pirmoreiz, var karsēt ūdens peldē (ielikt lielākā traukā ar karstu ūdeni).
Nedrīkst strauji uzvārīt, jo tad var iznākt salda omlete.