Atmetiet čipsus un cepumus, lai glābtu smadzenes! Pētījums atklāj šokējošu faktu par kognitīvo funkciju pasliktināšanos 19
Saskaņā ar jauna pētījuma rezultātiem, bieža pārstrādātas pārtikas, piemēram, cepumu, lietošana var negatīvi ietekmēt smadzeņu veselību un palielināt insulta vai demences risku, vēsta “The Sun”.
Masačūsetas slimnīcas veiktajā pētījumā tika analizēti dati par vairāk nekā 30 000 cilvēkiem vecumā virs 45 gadiem. Tika konstatēts, ka tiem, kuru uzturā bija augsts pārstrādātas pārtikas īpatsvars, bija par 9% lielāka iespēja piedzīvot insultu un par 16% lielāka iespēja ciest no kognitīviem traucējumiem, kas var izraisīt demenci.
Šie atklājumi papildina augošo pierādījumu kopu, kas liecina par saikni starp neveselīgu uzturu un sliktāku veselību, ieskaitot 2. tipa diabētu, vēzi un sirds slimībām.
Pētījuma vadītāja Dr. V. Teilore Kimberlija uzsver: “Veselīgs uzturs ir būtisks smadzeņu veselības saglabāšanai novecojot. Mūsu pētījums pierāda, ka bieža pārstrādātas pārtikas lietošana ir saistīta ar paaugstinātu insulta un kognitīvo traucējumu risku.”
Kāpēc pārstrādāta pārtika kaitē smadzenēm?
Pārstrādāta pārtika parasti satur augstu pievienotā cukura, tauku un sāls saturu, vienlaikus tajā ir maz olbaltumvielu un šķiedrvielu. Šāds uzturs var negatīvi ietekmēt smadzeņu darbību un paātrināt novecošanās procesus.
Turklāt pārstrādātai pārtikai bieži pievieno mākslīgus aromatizētājus, konservantus un citas ķīmiskas vielas, kas var kaitēt smadzeņu šūnām.
Kā samazināt risku?
Lai pasargātu smadzenes no kaitīgās pārstrādātas pārtikas ietekmes, ieteicams ievērot šādus norādījumus:
Ierobežojiet pārstrādātas pārtikas patēriņu un izvēlieties neapstrādātus vai minimāli apstrādātus produktus, piemēram, augļus, dārzeņus, gaļu un graudaugus.
Izvairieties no produktiem, kuru sastāvdaļu sarakstā ir vairāk nekā piecas neatpazīstamas sastāvdaļas.
Gatavojiet ēdienu mājās no svaigām sastāvdaļām.
Izvēlieties ūdeni un nesaldinātus dzērienus, nevis gāzētos dzērienus un saldskābās sulas.
Regulāri nodarbojieties ar fiziskām aktivitātēm.
Izmaiņas uzturā un dzīvesveidā var ievērojami samazināt insulta un demences risku un veicināt ilgtermiņa smadzeņu veselību.