Foto. pexels.com/Helena Lopes

Imunitāte stabilizējas skolas vecumā 3

Jo bērns ir jaunāks, jo biežāk iespējamas dažādas saslimšanas, tāpēc ka mazuļa imūnsistēma vēl tikai veidojas. Kā stāsta pediatre, no divu līdz četru gadu vecumam bērns var slimot pat no astoņām līdz desmit reizēm gadā, īpaši, ja apmeklē bērnudārzu. Lai gan vecākiem, iespējams, šķitīs, ka bērns slimo nepārtraukti, tomēr, ja vien saslimšanas nav smagas, tā ir normāla imūnsistēmas reakcija. Daži bērni vairāk slimo ar iesnām, citi biežāk ar klepu, bet parasti šādas saslimšanas pāriet aptuveni nedēļas laikā un to ārstēšanai nav nepieciešami nopietni medikamenti.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nedēļas nogale četrām zodiaka zīmēm sola lielas problēmas. Kuras ir tās, kam jāuzmanās! 3
Pasaulei vajadzētu atgādināt par šīm briesmām: Krievijā rosina detonēt kodolbumbu, lai liktu “cilvēcei aizdomāties” 85
TESTS. Vai tu esi stulbs? Šis tests ātri tev palīdzēs to noskaidrot
Lasīt citas ziņas

No piecu līdz septiņu gadu vecumam saslimšanām vajadzētu samazināties. Šajā vecumā uztraukumam nav pamata, ja bērns slimo no četrām līdz sešām reizēm gadā. Savukārt, sasniedzot skolas vecumu, imunitātei vajadzētu būt līdzīgai kā pieaugušam cilvēkam un atlabšanas laikam īsākam.

“Imunitāte var samazināties, bērnam uzsākot bērnudārznieka gaitas vai pirmklasniekam uzsākot mācības skolā, jo vides maiņa bērnam ir liels stress, kas samazina aizsargspējas pret dažādām infekcijām. Hormonālo izmaiņu dēļ vairāk veselības problēmu var būt arī pusaudžu gados,” saka pediatre.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai pēc slimošanas imunitāte atgūtos, vēlams bērnam iedot kādu papildu brīvdienu. Īpaši svarīgi tas ir pēc smagākām saslimšanām un antibiotiku lietošanas. Farmaceite L. Zālīte atgādina, ka, ja slimošanas laikā ir jālieto antibiotikas, noteikti paralēli jāuzņem probiotiķi jeb tā sauktās “labās baktērijas”, lai līdzsvarotu mikrofloru, kas atbild arī par kopējo organisma imunitāti – aizsargspējām pret vīrusiem un baktērijām.

“Pēc patikšanas un iespējām izvēloties to formu – sīrupu, aerosolu, košļājamās pastilas vai tabletes, var piemeklēt organismu spēcinošos līdzekļus, kas satur tādus antioksdantus kā C vitamīns, cinks, beta glikāns, omega-3. Arī plūškoks un mežrozītes ir efektīvas un populāras aizsargspēju veicinošo līdzekļu sastāvdaļas. Neskaidrību gadījumā noteikti par to, kurš būs piemērotākais līdzeklis, var vaicāt farmaceitam,” saka L. Zālīte.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.