Foto. pexels.com/Helena Lopes

Svarīgi ieradumi un dzīvesveids 3

Lai samazinātu saslimšanas risku, liela nozīme ir ieradumiem un dzīvesveidam. A. Mikilpa-Mikgelba skaidro, ka jau no mazotnes ir svarīgi bērnam mācīt personīgo higiēnu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Sapnī pēkšņi un strauji tu krīti bezdibenī.. Par ko brīdina šie sapņi?
Vērsis – “Lexus”, Lauva – “Lamborghini”: kurš auto ir piemērots jūsu Zodiaka zīmei 16
Kokteilis
4 zodiaka zīmes, kuras visbiežāk salauž partneru sirdis 4
Lasīt citas ziņas

“Roku mazgāšana ir vienkāršs ikdienas ieradumus, kuru piekopjot, varam izvairīties no daudzām saslimšanām. Jau pirmajos dzīves gados bērnam jāveido ieradums nomazgāt rokas pirms ēšanas, pēc atgriešanās no bērnudārza, ienākot iekšā pēc pastaigas un tml. Ierodoties mājās no bērnudārza vai skolas, vajadzētu pārģērbties, jo vīrusi vai baktērijas var pieķerties arī pie apģērba,” stāsta pediatre.

Liela nozīme ir arī sabalansētam uzturam un tā daudzveidībai. Lai gan bērni mēdz izvēlēties tikai dažus ēdienus, regulāri ir jāpiedāvā nogaršot arī citus produktus, kā arī jāseko līdzi, lai bērns katru dienu apēstu kādu augli un dārzeni, vairākas reizes nedēļā arī gaļu. Īpaši svarīgi tas ir pusaudžu vecumā, kad bērniem ir sava kabatas nauda un iespēja iegādāties dažādus neveselīgus našķus un saldumus.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Tāpat bērni ir jāradina regulāri padzerties ūdeni, jo, kamēr tas nav izstrādājies par ieradumu, bērni par to mēdz aizmirst. Ja bērns nebūs uzņēmis pietiekami daudz šķidruma, gļotāda kļūs sausāka un vīrusi tai labāk varēs pieķersies,” skaidro A. Mikilpa-Mikgelba.

Īpaši skolas vecuma bērniem ir svarīgi izveidot noturīgu miega režīmu, jo regulāra neizgulēšanās būtiski samazina imunitātes aizsargspējas. Arī brīvdienās bērniem nevajadzētu ļaut gulēt pārāk ilgi, jo tas miega režīmu izjauc. Tāpat ir svarīga izkustēšanās svaigā gaisā. Ja darbdienas galvenokārt pavadītas telpās, nedēļas nogalēs vajadzētu ieplānot garākas pastaigas vai sportiskas aktivitātes ārpus telpām.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.