Astoņi soļi piena fermas rentabilitātes palielināšanai 0
Nav noslēpums, ka piena fermu neto ienākumi pēdējos gados diezgan konsekventi samazinās, un tas licis daudzām piensaimniecībām šo nozari pamest. Visticamāk, piena ražošana arī turpmāk nebūs nekāds vieglais uzdevums, jo piena cenai ir tendence būt visai nestabilai. Taču, neraugoties uz to, jebkāda lieluma piena govju ganāmpulka uzturēšana var būt rentabla, ja saimnieka aktivitātes būs vērstas dzīvnieku ēdināšanas, ģenētikas, fermas menedžmenta un kopējās efektivitātes uzlabošanas virzienā.
Turpmāk – rekomendējamie virzieni, pie kuriem piensaimniekam būtu jāpiestrādā, lai stabilizētu un uzlabotu savu piena ražošanas biznesu.
Ēdināšanas programmas sastādīšana
Par prioritāru būtu jāpadara iespējami liela daudzuma augstas kvalitātes lopbarības ražošana un izmantošana piena govju ganāmpulka ēdināšanai. Ja nepieciešams, ar konsultanta palīdzību jāstrādā pie tā, lai palielinātu pašu saimniecībā audzēto pākšaugu un lopbarības kultūru ražīgumu, vienlaikus gan uzlabojot to kvalitāti, gan palielinot kvantitāti.
Turklāt pastāvīgi jākontrolē lopbarības rezerves reālā laika režīmā, maksimāli govju ēdienkartē iekļaujot pašaudzēto lopbarību. Tas dos iespēju samazināt nepieciešamību gada laikā pirkt lopbarību no malas.
Pareiza govju grupēšana
Jāpārliecinās, vai pareizi tiek veikta govju grupēšana. Atbilstoša govju grupēšana var uzlabot dzīvnieku veselību, paaugstināt to produktivitāti un palielināt ienākumus salīdzinājumā ar ēdināšanas izdevumiem. Pareizas grupēšanas papildu priekšrocības ir metabolisku traucējumu izplatības, kā arī ēdināšanas izdevumu samazināšana, atražošanas uzlabošana, izslaukumu palielināšana visas dzīvnieka dzīves garumā.
Pārskatiet savu govju grupēšanas stratēģiju, pirmām kārtām balstoties uz govju nobarotības vadīšanu.
Lopbarības zudumu samazināšana
Jāpanāk lopbarības zudumu iespējama samazināšana galvenajos kontrolpunktos: barības sastāvdaļu apstrādes un uzglabāšanas laikā; barības maisīšanas un izbarošanas procesā; tranšeju uzraudzīšanā, gan izņemot lopbarību, gan saistībā ar laikapstākļiem; barības galda organizēšanā un uzturēšanā kārtībā.
Pareizs minēto procesu menedžments ļaus ievērojami samazināt lopbarības zudumus.
Skābbarības tranšeju vadības uzlabošana
Jāizstrādā lopbarības menedžmenta grafiks atbilstoši govju slaukšanas grafikam. Piegādājiet svaigu barību, kad govs dodas uz stāvvietu, kā arī noorganizējiet govīm 90 minūšu garu atpūtu pēc atgriešanās stāvvietā.
Paredziet govīm papildu atpūtu diennakts laikā, nodrošinot tām pieeju barībai, kas atrodas viegli sasniedzamā attālumā. Panāciet vienmērīgu barības sadalījumu visā barības galda garumā, lai visām govīm būtu pieejama barība viņu izvēlētajā vietā.
Atcerieties: katrs papildu kilograms sausnas, ko govs apēd, dod divus papildu litrus piena!
Izslaukuma palielināšana ar korekciju enerģijas virzienā
Piena fermas rentabilitāti nosaka govju veselība laktācijas stadijā. ASV fermās tipiskais diapazons starp lielāko un mazāko izslaukumu ir apmēram 10 kg piena dienā. Tas pirmām kārtām saistīts ar tā sauktā marginālā piena efektu, jo pēdējais piena litrs parasti ir visienesīgākais.
Ganāmpulkos, kur tiek izēdināta enerģētiski piesātināta barība, 21 dienas laikā tiek novēroti grūsnības rādītāju uzlabojumi, kā arī ēdināšanas izdevumu, servisa perioda, somatisko šūnu daudzuma samazināšanās.
ASV šim nolūkam izēdina apgrauzdētu soju, kas satur 37% olbaltuma, kā arī ap 18% eļļas, tas ir ekonomisks un ērts paņēmiens, kā nodrošināt augstražīgās govis ar papildu enerģiju.
Ēdienkartes sastādīšana tranzīta periodam
Jāsastāda pareiza ēdienkarte govju cietstāves periodam, lai iespējami mazinātu vielmaiņas problēmas. Jāgādā par govju komfortu, nodrošinot pietiekami daudz vietas, lai govis varētu brīvi gulēt un ēst, neveicot daudz kustību. Lielām govīm jābūt pieejamai pietiekami lielai telpai, kur atpūsties, un vismaz 10–15 cm brīvai piekļuvei svaigam ūdenim, turklāt jābūt pieejamām vienlaikus vismaz divām dzirdnēm katrā aplokā. Lopbarībai šai laikā jābūt iespējami kvalitatīvai un ar pietiekamu šķiedrvielu daudzumu.
Veicot jauno telīšu ikdienas veselības monitoringu, uzmanība jāpievērš to ķermeņa temperatūrai, kā arī izmaiņām govs aktivitātēs un ēšanas paradumos.
Ganāmpulka atražošana
Ganāmpulka atražošana ir viens no galvenajiem piena fermas ienesīgas vadības aspektiem. Jāievieš sistemātiskas programmas un tehnoloģijas meklēšanās efektivitātes palielināšanai.
Jānodrošina, lai govis saņemtu E vitamīnu un selēnu, savlaikus pirmo palīdzību, jāpalielina apaugļošanās līmenis 21 dienas laikā un kopumā jāuzlabo ganāmpulka reproduktīvās spējas, kā arī jācenšas minimalizēt darbaspēka nepieciešamību.
Profesionāli speciālisti un uzticama komanda
Prakse rāda, ka veiksmīgas piensaimniecības veidojas, ja tām pieejami uzticami, profesionāli konsultanti un ir radīta stabila uzticamu darbinieku komanda. Speciālistu komandā būtu ieskaitāms ēdināšanas konsultants, veterinārārsts, agronoms, kā arī saimniecības darbu menedžeris.
Veiksmīga, saliedēta un motivēta komanda savus mērķus balstīs uz regulāru darbu, kas ļaus pastāvīgi sekot līdzi fermā notiekošajiem procesiem, dalīties ar citiem savos novērojumos un secinājumos, atbalstīs prioritātes un aicinās katru komandas locekli atbildīgi izturēties pret saviem pienākumiem, lai sasniegtu kopīgi izvirzītos mērķus.
Saimniecības menedžerim vai pārvaldniekam jābūt tam cilvēkam, kurš palīdz sastādīto plānu realizēšanā, par instrumentu izmantojot katra komandas locekļa darbības jomu.
Panākumi lielā mērā atkarīgi no komandas regulāra darba. Saimniecības vadītājam ir jākonsultējas ar savu strādnieku un speciālistu komandu, lai visu darbs tiktu virzīts vienota mērķa sasniegšanai.
Sagatavots pēc ārzemju preses materiāliem
Vairāk lasiet žurnālā Agro Tops