Daudz rafinēto miltu un to produktu 0
Atteikšanās no pilngraudu produktiem un rafinētu miltu produktu lietošana tavai veselībai par labu nenāks. Šādos produktos ir ļoti maz organismam nepieciešamo šķiedrvielu, bet daudz ogļhidrātu. Tas nozīmē, ka ar to palīdzību tu uzņem daudz kaloriju, bet sāta sajūta būs ļoti īslaicīga. Jāpiebilst, ka graudaugu pārstrādes procesā, tie zaudē ne tikai šķiedrvielas, bet arī daļu vērtīgu vitamīnu un minerālvielu.
Nākamreiz, kad roka stiepjas pēc makaroniem, baltmaizes šķēles vai citiem miltu izstrādājumiem, padomā par savu veselību. To vietā izvēlies pilngraudu produktus, piemēram, bulguru, auzu pārslas, brūnos rīsus un dažādus pilngraudu miltu produktus. Tikai esi uzmanīga un, iegādājoties tādus pilngraudu produktus kā brokastu pārslas un enerģijas batoniņi, pārliecinies, ka tajos patiešām ir šķiedrvielas, kā arī centies izvairīties no pievienotajiem cukuriem.
Regulāra slāpju veldzēšana ar cukurotiem dzērieniem
Regulāra dažādu cukurotu dzērienu lietošana ir saistāma ar virkni veselības problēmu, kas var saīsināt dzīves ilgumu. Šis ir viens no ar uzturu saistītajiem paradumiem, kas visnegatīvāk ietekmē cilvēku dzīves ilgumu. Limonādes, enerģijas dzērieni un citi ar cukuru bagātināti atspirdzinājumi veicina zobu stāvokļa pasliktināšanos, palielina risku iegūt otrā tipa cukura diabētu, pasliktina vielmaiņu un izraisa lieko svaru un aptaukošanos.
Endokrinoloģe Ilze Konrāde skaidro, ka cilvēkiem dienā ir jāuzņem vidēji 30 grami cukura. Šis skaitlis iekļauj gan dabīgo cukuru, kas ir augļu un citu produktu sastāvā, gan pievienoto cukuru, ko liekam pie tējas, kafijas vai ko ražotāji pievienojuši dažādiem produktiem. Lielākajā daļā dzērienu cukura ir krietni vairāk. Pievērs uzmanību, ka uz produkta iepakojuma bieži ir norādīts cukura daudzums uz 100 gramiem produkta. Tas nozīmē, ka pudelē saldas limonādes tā būs pat piecas reizes vairāk.
Pārāk maz augļu un dārzeņu
Augļos un dārzeņos ir ļoti daudz uzturvielu, vitamīnu un minerālvielu, kas nepieciešamas tavam organismam. Cilvēkiem, kas neēd svaigus augļus un dārzeņus, bieži trūkst C vitamīna, kālija, folijskābes un šķiedrvielu. Ja cilvēks ēd pārāk maz augļu un dārzeņu, var palielināties dažādu sirdsslimību risks, kā arī attīstīties ar vielmaiņu saistītas problēmas.
Protams, dažādos augļos un dārzeņos var būt atšķirīgs dažādu vērtīgo vielu daudzums. Tāpat vienmēr der atcerēties, ka arī augļus iespējams apēst par daudz. Tajās esošās vielas var izraisīt vēdera pūšanos, caureju un citas problēmas.