Gabaliņu lielums, izvietošana 3
Šašlikam paredzēto gaļu nevajag griezt pārāk lielos gabalos. Ideālais gabaliņš ir aptuveni divus līdz divarpus centimetrus biezs, pretējā gadījumā labi neizcepsies. Uz iesma gaļu ver pret šķiedru, liekot lielākos un treknākos gabalus vidū, bet mazākos – galos. Jāraugās, lai neviens nenokarātos vai nedraudētu nokrist.
Sīpoli, dārzeņi
Starp šašlika gabaliņiem liek sīpolu vai saldās paprikas gredzenus. Dārzeņus vēlams izkārtot tā, lai no ārpuses tie praktiski nebūtu redzami. Bieži gadās, ka vietās, kur šašlika gabali ir pārāk tuvu viens otram, tie kārtīgi neizcepas. Lai gaļa izceptos pēc iespējas vienmērīgāk, salipušos gabaliņus ik pa laikam atdala vienu no otra.
Kad gatavs?
Iesmus ar uzvērtajiem šašlika gabaliņiem izvieto pēc iespējas tuvāk vienu otram. Tas nedaudz apslāpēs degšanu, vairāk dūmos, kas padarīs šašliku vēl garšīgāku. Kamēr gaļa cepas, iesmi noteikti vienu vai divas reizes jāapgroza, bet ne biežāk, lai gaļa nekļūtu pārāk sausa.
Uzzināt, kad šašliks izcepies, ir ļoti vienkārši – rūpīgi jāpārgriež gabaliņš uz pusēm. Ja gaļas sula ir caurspīdīga, ēdienu var droši celt galdā. Rozīga sula savukārt liecina, ka šašliks vēl nav gatavs. Ja sulas nav vispār, atgadījies pats sliktākais; gaļa ir pārkaltusi un diez ko ēdama nebūs.
Kura malka labāka?
Šašliku nekad necep uz priedes, egles, kļavas, pīlādža, akācijas, ievas vai papeles oglēm. Degšanas laikā šie koki izdala kancerogēnas vielas, kas viegli nokļūst ēdienā. Pats nekaitīgākais, kas var notikt, izmantojot šādu malku, – šašliks nebūs īpaši garšīgs.
Vislabāk šašlika pagatavošanai der sausa augļu koku malka. Dienvidos absolūts favorīts ir aprikozes malka, kas rada saldenu piegaršu un maigu aromātu. No plūmes koksnes izdodas labas ogles, kas izslavētas ar savu karstumspēju. Lielisku aromātu nodrošina arī ābele un ķirsis.